Odmevno: “Zdravstvena dobaviteljska mafija se vrača v polnem zagonu”

Fotografija je simbolična. (vir: arhiv)

Poslanci bodo na današnji izredni seji med drugim po nujnem postopku odločali o interventnem zakonu v zdravstvu. Do zakona, s katerim bodo v zdravstvo vrgli dobrih 200 milijonov evrov, so kritični vsi, razen v koaliciji.

Zakon namreč ne rešuje bistvenih težav zdravstva, strokovnjaki opozarjajo, da je zakon poniževalen tako za zdravnike, zdravniško osebje in navsezadnje za vse slovenske bolnike.

Za bolnike je ta zakon celo nevaren, dr. Matej Cimerman iz UKC Ljubljana je namreč zapisal: “Operacij, ki rešujejo življenja, se zakon niti ne dotakne!” (vir)

Tudi Jelka Godec, vodja Poslanske skupine SDS in dobra poznavalka dogajanj v zdravstvu (nekdanja predsednica preiskovalne komisije za nabave v zdravstvu), opozarja, da zakon ne prinaša tistega, kar je bilo rečeno. Niti ne določa meril pri splošnem dogovoru o krajšanju čakalnih dob.

Napovedala je, da bodo v SDS glasovali proti zakonu, ker ukinjajo urad za referenčne cene. S tem opozarja na ponovno plenjenje. Prav tako ne bo večje dostopnosti za nagrajevanje družinskih zdravnikov. Ne bo se izvedlo krajšanje čakalnih dob. Prav tako je v zakonu tudi materija, ki ni predmet skrajševanja čakalnih dob.

Janez Janša pa je na Twitterju zapisal: “Zdravstvena dobaviteljska mafija se vrača v polnem zagonu. Ukinitev sistema primerljivih cen je eden temeljnih ciljev njihovih lobistov v strankah Gibanje Svoboda, SD in Levica.

Žilne opornice bodo spet lahko 4-krat dražje kot v Avstriji. Razlika pa bo šla za Mladino in kompanijo.”

M. D.