V Kočevskem Rogu slovesnost v spomin na umorjene

Kočevski rog (vir: arhiv)

Ob breznu pod Krenom v Kočevskem Rogu bo danes obletna sv. maša za umorjene žrtve komunističnega nasilja. Daroval jo bo ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore, so napovedali na spletni strani Katoliške cerkve.

Spominska slovesnost z mašo, ki jo pripravlja Nova slovenska zaveza, se bo začela ob 11. uri.

Prvo slovesnost je v Kočevskem Rogu 8. julija 1990 ob udeležbi več kot 30 tisoč vernikov vodil tedanji ljubljanski nadškof metropolit msgr. Alojzij Šuštar. Od takrat ob grobišču potekajo vsakoletne spominske slovesnosti. Letošnja bo že 35.

Zgodovinarji navajajo, da je bilo v Kočevskem Rogu umorjenih do 30 tisoč žrtev medvojnih in povojnih zunajsodnih pobojev, največ, med 15 tisoč in 20 tisoč, prav v breznu pod Krenom.

Brezno pod Krenom je bilo za simbolni kraj spomina izbrano, ker je veljalo za največje grobišče umorjenih po vojni. Novejše raziskave pa kažejo na več tisoč umorjenih v breznu pod bližnjo Macesnovo gorico.

Komisija vlade za reševanje vprašanj prikritih grobišč je namreč v galeriji Družina pred kratkim predstavila 6. poročilo z naslovom 3450 umorjenih – bratomor v Jami pod Macesnovo Gorico. Od aprila do septembra 2022 so arheologi v breznu pod Macesnovo Gorico v Kočevskem rogu izkopali posmrtne ostanke 3450 moških, ubitih od 2. do 10. junija 1945.

A. L.