Pirc Musarjeva presenetljivo o romski problematiki: “Če ne gre s korenčkom, je treba tudi malo palice”

Pirc Musarjeva v romskem naselju Lepovče.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je v torek obiskala občino Ribnico in si skupaj z županom Samom Pogorelcem ogledala romsko naselje Lepovče, ki ga želi občina preseliti, ker leži v industrijski coni. Ob tem je Pirc Musarjeva podprla prizadevanja županov 11 občin jugovzhodne Slovenije in Posavja, da se Romom zaostri določene ugodnosti. “Če ne gre z korenčkom, je treba tudi malo palice,” je dejala. Povedala je tudi, da podpira večino predlogov zakonov, ki rešujejo tudi romsko problematiko. Slednje je 11 občin lani vložilo v državni zbor, a jih je vladna koalicija gladko zavrnila.

 

Kot je Pirc Musarjeva dejala v izjavi za medije, je Romom treba povedati, da bo država za njih poskrbela, ampak ne za vsako ceno. “Razmišljamo o tem, da bi socialne prejemke dobivali ne v denarju in da bi se določeni socialni prejemki umaknili, če otrok ne hodi v osnovno šolo. Če namreč ne gre s korenčkom, je treba tudi malo palice, v navednicah,” je dejala.

Prepričana je, da mora občinam pri reševanju romske problematike na pomoč priskočiti tudi država. “Najbolj razočarana sem, da občina Ribnica od ministrstva za notranje zadeve že dve leti ne dobi odgovora glede prijave stalnih bivališč, kar je pereča problematika. To, da zakonodaja še vedno omogoča, da lahko nekdo prijavi stalno prebivališče na nepremičnini, čeprav nima soglasja lastnika, je v moderni pravni državi nedopustno. Dve leti na občini čakajo na odgovor. Županu sem zato obljubila, da bom na ministrstvu za notranje zadeve preverila, zakaj čakajo toliko časa,” je dejala.

Pirc Musarjeva v romskem naselju Lepovče.

Ključna težava po njeni oceni sicer je, da Romi “zelo dobro poznajo svoje pravice, svoje dolžnosti pa malo manj”. Zato je, kot je dejala, predstavnikom Romov povedala, “da bodo tudi Romi sami morali dati nekaj nazaj skupnosti”.

“Sama vidim predvsem eno pot, ki se mi zdi tudi najboljša, to je, da gredo otroci v šole. To je moj poziv,” je dejala. “Šola je tista, ki da otrokom nek drug pogled na svet. In otroci so tisti, ki bodo morda bolj razumeli, zakaj je treba spoštovati določena pravila. Zato še enkrat pozivam vse romske starše, dajte otroke v šole, vsaj v devetletko, da dobijo vsaj osnovno izobrazbo,” je dodala.

Po besedah župana Pogorelca imajo v občini Ribnica 220 Romov, ki bivajo v treh romskih naseljih. Vsa tri so nelegalna, zato si želijo, da bi uredili njihov status. Romsko naselje Lepovče se nahaja na območju industrijske cone, zato ga želijo v občini preseliti. A jim je to za zdaj preprečila civilna iniciativa, ki selitvi nasprotuje. Po besedah župana zato razmišljanja o selitvi trenutno stojijo na mestu.

Glede pomoči države je Pogorelc še opozoril, da se je vlada ob lanski zavrnitvi zakonskih predlogov za reševanje tudi romskih vprašanj v državni zbor, ki jih je pripravilo 11 občin, zavezala, da bo do začetka leta pripravila svoje zakonske predloge, a teh še vedno ni.

A. V.