V Kočevju je vrag šalo vzel, heca je konec

(vir: Občina Kočevje)

Kočevski občinski svet je na včerajšnji izredni seji sprejel sklep o pozivu vladi in pristojnim ministrstvom za skupen sestanek. Zahtevajo sklic sestanka z ministrstvi za pravosodje, notranje zadeve in javno upravo. Rok je do konca meseca.

Če tega sestanka ne bo, bo 2. oktobra shod proti nasilju.

Občinski svet je sprejel tudi sklep o zaposlitvi dveh dodatnih redarjev. Hkrati bo občina najela varnostno agencijo, ki bo varovala občane in njihovo premoženje ter pomagala policistom. Navzoči bodo na najbolj problematičnih javnih površinah v občini.

Dodatni stroški varovanja prek agencije bodo občino stali okoli 10.000 evrov mesečno. Delo bo potekalo 3 mesece, nato bodo preverjali učinke.

Na seji občinskega sveta je bilo navzočih tudi okoli 25 članov kočevske civilne iniciative Stop nasilju. Navzoči so bili tudi predsedniki krajevnih skupnosti. Od številnih vabljenih pa so se seje udeležili le predstavniki Policije.

Največ razprave in vprašanj članov občinskega sveta kot ostalih navzočih je bilo tako na delo policije.

Slednje je razumljivo, saj ostalih vabljenih – predstavnikov treh ministrstev, na sejo ni bilo, temu so se raje izognili, o čemer smo poročali tukaj.

Spomnimo. Kočevski župan dr. Vladimir Prebilič je izredno sejo sklical zaradi velikega vandalizma na Kočevskem, kraj in drugih kriminalnih dejanj, pa tudi zaradi neodzivnosti pristojnih služb na te dogodke. Za medije je danes povedal, da gre za veliko frekvenco poškodovanja tuje lastnine, vlomov, tatvin, tudi fizičnih napadov in tudi poškodovanje posameznikov, ki so bili kasneje hospitalizirani.

Zaradi vandalizma tudi podjetja in podjetniki že razmišljajo o tem, da bodo poslovanje prenesli v sosednjo občino.

Skratka, gre za naraščajoče nasilje, ki že nekaj časa ali neko obdobje sploh ni bilo primerno obravnavano.

Razlog, da nasilje ni bilo obravnavano, je po Prebiličevem mnenju tudi v tem, da se inšpekcijske službe v Kočevju niso pojavile že vrsto let. Policija pa je preveč obremenjena z migrantsko problematiko in ne more korektno izvajati varovanja oz. aktivnosti v občini.

Kako je s pravosodjem?

Pravosodje je tolerantno do kršilcev, pogosto se spodbuja k neprijavljanju manjših kraj oziroma k umikanju prijav. Tožilci odstopajo od pregona, na koncu ni sodnega epiloga in storilci lahko odkorakajo na prosto.

Občani se v Kočevju ne počutijo več varno, zato so ustanovili civilno iniciativo Stop nasilju. Če se tudi po včerajšnji seji ne bo zgodilo nič, bodo ubrali drugo pot.

Prebilič je danes pojasnil: “Ne bomo se pustili več ustrahovati peščici ljudi na Kočevskem, ker to ne vodi nikamor.”

C. R.