Urad Klakočar Zupančičeve ne zmore osnovne človeške pietete in raje maha s paragrafi

Dejan Zavec in Urška Klakočar Zupančič (vir: Siol.net)

Državni zbor je do zdaj smrt vsakega poslanca pospremil vsaj z minuto molka ob začetku katere od sej. Pred kratkim je umrla poslanka v prvem slovenskem demokratično izvoljenem parlamentu Aleksandra Hoivik, mama zdajšnjega poslanca SDS Andreja Hoivika, zato je bilo pričakovati, da bo državni zbor tudi tokrat spomin nanjo počastil z minuto molka, a so negativno presenetili v uradu predsednice državnega zbora in podpredsednice Gibanja Svoboda Urške Klakočar Zupančič.

 

Ob poslankini smrti so namreč v Društvu poslancev 90 na vodstvo državnega zbora naslovili prošnjo, naj se ob začetku prve naslednje seje državnega zbora pokojne spomnijo z minuto molka, kar je uveljavljena praksa za vse pokojne poslanke in poslance DZ. Namesto pričakovanega pritrdilnega odgovora so nato presenečeni prejeli pojasnilo vodstvo državnega zbora, da sicer razumejo njihovo željo, da pa ni uresničljiva, “ker sedanja ureditev tega ne omogoča”.

V uradu predsednice državnega zbora Klakočar Zupančičeve so tako namesto z gesto pietete in človečnosti postregli s paragrafi, za katere je tako ali tako jasno, da vseh življenjskih trenutkov in dogodkov ne morejo urejati (očitno iz ideoloških razlogov, ker je bila Hoivikova članica Demosa), kar je na družbenih omrežjih že naletelo na številne izraze zgražanja in obsodbe.

No, poslanci so nato želeno minuto molka kljub temu izvedli in z njo pred začetkom 42. izredne seje na pobudo poslancev SDS počastili spomin na nekdanjo kolegico.

A. V.