V Ivančni Gorici podelili nagrade mladim čebelarjem in ocenili med

Na mednarodnem tekmovanju so nastopili tudi slovenski mladi čebelarji. Odrezali so se odlično. (vir: ČZS)

V Ivančni Gorici so včeraj s sklepno prireditvijo zaključili 12. mednarodno tekmovanje mladih čebelarjev (IMYB), na katerem se je pomerilo 150 tekmovalcev iz 30 držav. Ocenili so tudi 60 vrst medu, med katerimi je prvo nagrado dobil med facelije iz Škotske, druga nagrada je šla v roke Češki za mešani cvetlični med, tretja pa Romuniji za akacijev med.

Na tekmovanju so bili tekmovalci, pomešani v mednarodne ekipe, soočeni z okoli 15 čebelarskimi izzivi iz različnih čebelarskih spretnosti, kot so označevanje matic, prepoznavanje različnih vrst medu, zbijanje in žičenje satnikov, točenje medu in podobno.

Mladi so tekmovali v različnih kategorijah, posamezno in ekipno. V kategoriji ekipno je prvo mesto zasedla Češka, drugo Slovaška in tretje Avstrija. Ekipa Slovenije je zasedla 16. mesto. V posamični kategoriji je zmagal Jakob Zöchbauer iz Avstrije, drugo mesto sta si delila Avstralec Reuben Wherret in Slovakinja Štefania Farkašova, so sporočili iz Občine Ivančna Gorica.

V sklepnih govorih na zaključni prireditvi so se predsednik Mednarodnega centra mladih čebelarjev, pod okriljem katerega poteka tekmovanje, Jiri Piza, predsednik Čebelarske zveze Slovenije (ČZS) Boštjan Noč in župan Občine Ivančna Gorica Dušan Strnad zahvalili za medsebojno dobro sodelovanje in uspešno organizacijo dogodka.

Mednarodno tekmovanje mladih čebelarjev poteka od leta 2010, z izjemo let 2020 in 2021, ko je odpadlo zaradi epidemije covida-19. Letos je bila za njegovo izvedbo zadolžena Slovenija. Skupaj sta ga pripravili ČZS in Občina Ivančna Gorica.

Poslanska skupina SDS je nedavno vladi predlagala, da za to mednarodno tekmovanje mladih čebelarjev v proračunu nameni 150 tisoč evrov pomoči. Vladna koalicija (Svoboda, SD in Levica) so to pomoč zavrnili. ČZS in Občina Ivančna Gorica sta vseeno pripravili mednarodno tekmovanje, med drugim sta jima pomagali Nova Ljubljanska banka, pa tudi Cisterijanski samostan Stična, kjer so mladim čebelarjem in njihovim ekipam nudili nočitve.

ČZS in Občina Ivančna Gorica sta mednarodno tekmovanje mladih čebelarjev pripravili vrhunsko.

Nekaj fotografij (za povečanje kliknite na fotografijo):

Foto in vir: Občina Ivančna Gorica in Čebelarska zveza Slovenije

 

M. D.