Umrl novomeški novinar in urednik Marjan Moškon

Marjan Moškon (vir: blogspot)

V novomeški bolnišnici je zgodaj zjutraj umrl Marjan Moškon, nekdanji novinar in urednik Dolenjskega lista, direktor njegove Grafike, so na Dolenjskem listu potrdili za STA. Bil je soustanovitelj Televizije Novo mesto in urednik programa Vaš kanal. Bil je vsestransko nadarjen in zagnan, mentor mnogim ter skoraj vse življenje navdušen tabornik.

Moškon se je v Novem mestu, kjer je preživel vse življenje, rodil leta 1935. Maturiral je na tamkajšnji gimnaziji in študiral tehniko. Bil je inženir elektrotehnike in grafične tehnologije ter več let novinar Dolenjskega lista.

Od leta 1951 je deloval v taborniški organizaciji. Bil je urednik taborniške revije Tabor, prevedel je več tujih skavtskih pesmi. Bil je odgovorni urednik letalske revije Krila, raziskal in opisal je nastanek in razvoj novomeške Industrije motornih vozil IMV. Napisal je monografijo o dolenjski avtomobilski in prikoličarski proizvodnji Velikan pod Gorjanci in dokumentarni film Povest o velikanu.

Sodeloval je z novomeškim aeroklubom, bil je urednik strokovnega glasila Grafičar in ljubiteljski publicist. Bil je avtor publikacij o računalništvu, zlasti v grafiki. Med drugim je bil soustanovitelj civilno-družbenega Društva Novo mesto, potapljač, soorganizator avtomobilskih dirk na Gorjancih, avtor dokumentarnih filmov, snemalec pri Televiziji Ljubljana, ljubitelj starodobnih avtomobilov, violinist in folklorist.

Prodrl je v skoraj vse pore novomeškega družbenega in kulturnega življenja. Mestna občina Novo mesto ga je zaradi “trajnih dosežkov na gospodarskem, kulturnem, umetniškem in izobraževalnem področju” leta 2011 imenovala za častnega občana.

M. D.