UE Maribor ugotovila sum fiktivnih prijav tujcev na 27 naslovih

Fotografija je simbolična. (pixabay.com)

Mariborska upravna enota je opravila interno revizijo prijav stalnega in začasnega bivališča na 81 naslovih. Kot je povedal načelnik UE Srečko Đurov, so sum fiktivnih prijav ugotovili na 27 naslovih, zato bodo v 1047 primerih začeli ugotavljanje stanja. Ob tem je Đurov predstavil tudi razloge in dal predloge za odpravo problematike.

Za interno revizijo postopkov prijave oziroma odjave stalnega in začasnega prebivališča so se v Mariboru odločili po nedavnih navedbah predsednika vlade Janeza Janše, s katerimi je ta opozoril na problematiko fiktivnih prijav, ki naj bi bile še posebej pereče na območju Upravne enote Maribor.

Po besedah Đurova so sprva revidirali zgolj naslove, kjer je stalno ali začasno prijavljenih več kot 50 ljudi. Ko so odkrili dva naslova, za katera obstaja sum fiktivnih prijav, so obseg revizije razširili še na naslove, kjer je prijavljenih več kot 20 oseb, nato pa tudi na naslove, ki so bili predmet zadnje kriminalistične preiskave s področja začasnih prijav tujcev in naslove, na katere so bili opozorjeni ob zunanjem nadzoru ministrstva za notranje zadeve.

S seznamom naslovov, za katere so ugotovili sum, so seznanili tudi mariborsko policijsko upravo in območno službo finančne uprave (Furs).

Načelnik upravne enote je ob tem priznal, da opravičila za opuščanje postopkov ugotavljanja prebivališč ni, da je to njihova dolžnost ter da so v tem delu odpovedali.

A je hkrati tudi pojasnil, da ne gre za nedoslednost oziroma malomarnost uslužbencev, pač pa za sistemski in nacionalni problem, ki je že dalj časa znan vsem institucijam v državi.

Problematika je povezana tudi z možnimi zlorabami socialnih transferjev, z zakonodajo o tujcih, neplačevanjem davkov in tudi izkoriščanjem delovne sile.

Kako je s tem prijavami na območju Dolenjske, Bele krajine in Kočevsko-ribniškega območja v uredništvu portala Moja Dolenjska še preverjamo.

M. D.