Trgovine bodo ob nedeljah in praznikih zaprte

(vir: arhiv)

Državni zbor je sinoči sprejel spremembe zakona o trgovini, po kateri bodo morale biti trgovine ob nedeljah in praznikih zaprte. Izjema so manjše prodajalne na bencinskih servisih, postajališčih in v bolnišnicah ter druge manjše prodajalne, če bodo v njih ob nedeljah in praznikih stregli kupcem lastniki sami ob pomoči študentov in upokojencev. Tako bodo morale biti prodajalke proste.

Zaprtje trgovin ob nedeljah in praznikih podprli poslanci SDS, NSi, SD, SAB, Levice ter večji del poslancev LMŠ in DeSUS. Del poslancev LMŠ in DeSUS je skupaj s poslanci SMC in SNS glasoval proti.

Spremembe bodo začele veljati 15 dni po njihovi objavi v Uradnem listu RS, torej nekje v sredini oktobra. Z uveljavitvijo spremembe trgovine ob nedeljah in z zakonom določenih prostih dneh ne bodo smele biti odprte.

Izjeme so prodajalne s prodajno površino do 200 kvadratnih metrov na bencinskih servisih, mejnih prehodih, pristaniščih, letališčih, železniških in avtobusnih postajah ter v bolnišnicah.

Prav tako bodo lahko ob nedeljah in dela prostih dneh odprte preostale manjše prodajalne s površino do 200 kvadratnih metrov, če bodo delo v njih opravljali lastniki oz. njihovi zastopniki, lahko pa tudi dijaki, študenti in upokojenci.

Vprašanje, ali naj bodo trgovine ob nedeljah in dela prostih dneh zaprte, buri javnost že desetletja. Z njim se je ukvarjalo Ustavno sodišče RS, septembra 2003 so o njem povprašali tudi državljane na referendumu. Prepoved nedeljskega obratovanja trgovin je takrat podprlo nekaj več kot 57 odstotkov volivcev, ki so prišli na volišča.

Noveli sicer ostro nasprotujejo tudi v Trgovinski zbornici Slovenije, kjer omenjajo tudi možnost ustavne presoje.

M. D.