Tretji protikoronski paket ukrepov za ohranitev čim več delovnih mest pripravljen za potrditev

(vir: zajem zaslona)

Po 14. urah seje odbora za delo je predsedujoča Eva Irgl poslancu Mihi Kordišu iz Levice dejala: “Vedno sem držala visok nivo vodenja sej in ščitila dostojanstvo vseh razpravljalcev. Vi pa greste čez to kot valjar! Izkoriščate načine, da se ne bi potrdila stvar, ki je dobra za gospodarstvo in ljudi!”

Parlamentarni odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide, ki ga vodi Eva Irgl, poslanka SDS, je danes ponoči dokončal obravnavo predloga tretjega protikoronskega zakona, v katerega je vlada vgradila za milijardo evrov ukrepov, s katerimi bodo po epidemiji z novim koronavirusom pomagali gospodarstvu, da se ponovno zažene.

Zakon je tako pripravljen za potrditev na plenarni seji državnega zbora. Manever opozicijskih strank SD, LMŠ in Levica, da bi to pomoč preprečili, zaenkrat ni uspel. Kaj se bo dogajalo na seji državnega zbora, pa bomo šele videli.

Dogajanja na seji parlamentarnega odbora so bila neverjetna. Česa takšnega se v zgodovini parlamentarizma v samostojni Sloveniji ne spomni nihče.

Prvi del seje se je začela v torek ob 19. uri, trajalo je včeraj do 9. ure, skupno 14 ur. Člani odbora pa so obdelali vsega dobro polovico členov zakona. Seja se je nato nadaljevali včeraj, po končanem zasedanju državnega zbora, zaključili so v treh urah in pol. Vse skupaj pa je trajalo 17 ur in pol.

Levici, SD in LMŠ je tako spodletel poskus preprečitve pravočasnega sprejema tretjega protikoronskega za pomoč gospodarstvu in državljanom po epidemiji novega koronavirusa.

S potrditvijo tretjega protikoronskega paketa, ki je tudi usklajen z vsemi socialnimi partnerji, kar je tudi zahtevalo svoj čas, se namreč zelo mudi.

Zdaj veljavni ukrepi za pomoč ob epidemiji se namreč z 31. majem iztekajo. Tretji paket pa bo kot logično nadaljevanje prvih dveh protikoronskih zakonov nudil prepotrebno in izjemno dragoceno podporo prebivalstvu, gospodarstvu in trgu dela v razmerah, ko se bo epidemija z 31. majem zaključila.

Kot nosilni ukrep tretjega protikoronskega zakona je vlada predvidela ukrep subvencioniranja skrajšanega delovnega časa. Za panogo turizma in gostinstva ter z njimi povezanimi dejavnostmi bo podaljšan ukrep subvencioniranja čakanja na delo.

Oba ukrepa sta usmerjena v ohranitev čim večjega števila delovnih mest.

Določene so tudi državne pomoči v obliki nepovratnih in povratnih sredstev za podjetja, kot tudi pomoč prevoznikom, žičničarjem in kmetom. Približno 125 milijonov evrov je predvidenih za zdravstvo, ker v času epidemije ni moglo izvajati velikega dela storitev.

V tretji paket ukrepov so nadalje vključeni tudi t. i. turistični boni za vse prebivalce.

O tem bomo še poročali, za zdaj pa je bistveno, da poslancem iz vrst strank, ki jih vodijo Dejan Židan, Luka Mesec in Marjan Šarec, poskus preprečitve pravočasnega sprejema zakona za pomoč ohranitve delovnih mest in pomoč državljanom ni uspel.

C. R.