Potrjeno: V podjetju Akrapovič bodo odpuščali

V podjetju Akrapovič bodo odpuščali. To so potrdili, na vprašanje, koliko zaposlenih nameravajo odpustiti v enoti v Črnomlju, kakšni so načrti in kdaj se bo to predvidoma zgodilo, pa iz podjetja včeraj niso  odgovorili. Po neuradnih informacijah pa naj bi se govorilo o odpuščanju sto in več zaposlenih v Črnomlju.

Pojasnili so le, da bodo število zaposlenih zmanjšali in hkrati navedli razloge za to. Ti so v epidemiji novega koronavirusa in bistveno zmanjšani prodaji na svetovnih trgih. Podjetje Akrapovič namreč več kot 99 % proizvodnje izvozi, prodaja v svetu pa se je skorajda ustavila.

V Akrapoviču je skupno več kot 1000 zaposlenih, od tega več kot 800 v Črnomlju, kjer imajo proizvodni obrat, podjetje pa je v zadnjih letih hitro raslo in pospešeno zaposlovalo.

Zdaj pa navajajo, da epidemija novega koronavirusa izredno negativno vpliva na ekonomske razmere na svetovnih trgih, zlasti v industriji za proizvodnjo avtomobilov in motociklov. Številna tuja podjetja so prekinila ali vsaj bistveno zmanjšala svojo proizvodnjo.

V državah Evropske unije je bilo aprila letos registriranih kar 76,3 odstotka manj novih vozil kot aprila lani. To je največji padec doslej. Posledično je prišlo tudi v podjetju Akrapovič do upada naročil in zmanjšanja prodaje.

V podjetju si sicer z različnimi ukrepi prizadevajo, da bi bilo odpuščanj čim manj, vendar nestabilne tržne razmere zahtevajo prilagajanje novim okoliščinam in tudi zmanjšanje števila zaposlenih, so včeraj sporočili iz podjetja Akrapovič.

Hkrati upajo, da se bodo razmere na svetovnih trgih čim hitreje stabilizirale in jim omogočile čim bolj uspešno prebroditev krize.

Podjetje Akrapovič v Sloveniji proda manj kot 1 odstotek svojih izdelkov. Kar pomeni, da so izrazito vezani na izvoz, njihovi glavni trgi so Nemčija, Francija, Italija, ZDA in Kitajska. Glavni izdelki podjetja so motociklistični izpušni sistemi.

J. M.