Trebnje: Novi prostori dnevnega centra zaživeli

Dnevni center Doma starejših občanov Trebnje (vir: DSO Trebnje)

V neposredni bližini Doma starejših občanov Trebnje (DSO Trebnje) so zgrajeni novi prostori dnevnega centra za starejše, v katerem se izvaja storitev dnevnega varstva za 12 uporabnikov.

Gradnja centra se je pričela aprila 2021. Znesek celotne investicije je bil 729 tisoč evrov.

Dnevni center so odprli novembra, z novim letom pa je ta tudi zaživel. Naložba je bila v višini 85 odstotkov financirana z državnimi sredstvi in sredstvi iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Dnevni center je lociran na jugovzhodni strani doma kot samostojna pritlična stavba s pohodno zeleno streho. Njegovo središče je velik večnamenski osrednji prostor, v okviru katerega so urejeni tematski kotički (bralni, računalniški, klubski, kuhinjski). Nanj je neposredno navezan prostor za počitek. Prostori centra obsegajo še ločene sanitarije. Osrednji prostor je na zahodni strani zastekljen z veliko panoramsko stekleno steno in neposredno povezan z novo zunanjo teraso.

Dnevno varstvo je namenjeno posameznikom, starim 65 let in več, ki še ne potrebujejo celodnevne, stacionarne oskrbe in si želijo oziroma potrebujejo pomoč ali organizirano obliko bivanja le za določeno število ur dnevno.

Osnovni kriterij za vključitev oseb v dnevno varstvo za razliko od celodnevnega varstva je, da se uporabniki dnevno vračajo domov.

Dnevni center je svoja vrata odprl v ponedeljek, 3. januarja 2023. Novi prostori so tako zaživeli z ljudmi, s katerimi tkejo vezi skozi različne aktivnosti. V prvem tednu so se uporabniki spoznavali, telovadili, kuhali, sprehajali, prebirali zanimive novice, skrbeli za telo in kognicijo in sobivali skupaj z delovno inštruktorico  in gospodinjo. Vsak dan je po prostorih dišalo po različnih posladkih, ki so si jih pripravili. Skupaj s fizioterapevtko so izvajali različne terapevtke vaje in s tem skrbeli, da so se dodobra razgibali. Njihove roke so naredile kar nekaj lepih izdelkov, ki že krasijo prostore dnevnega centra.

Dnevni center nudi tudi programe za aktivno preživljanje časa, sprostitvene delavnice, redne gibalne aktivnosti, aktivnosti vseživljenjskega učenja, prostočasne aktivnosti, kulturo in umetnost. Omogoča, da s pomočjo dnevnih aktivnosti v dnevnem centru starejši čim dlje ostanejo v domačem okolju, vendar vpeti v druženje z drugimi ljudmi.

Prošnje za vključitev v Dnevni center DSO Trebnje sprejema osebno ali po pošti. Dokumentacija za dnevno varstvo je enaka dokumentaciji za sprejem (prošnja za sprejem v institucionalno varstvo skupaj s prilogami: mnenje o zdravstvenem stanju, ki ga izpolni osebni zdravnik vlagatelja, ter izjava o načinu plačila).

Aktivnosti v dnevnem centru.

Več podrobnosti na povezavi: dso-trebnje.si

Fotografije z otvoritve dnevnega centra:

Vir: Občina Trebnje

M. D.