Testiranje plačljivo, cepljenje brezplačno

(vir. arhiv MD)

Testiranje s hitrimi antigenskimi testi na covid-19 je od danes plačljivo. Hitri testi pa še naprej ostajajo brezplačni oziroma v breme državnega proračuna za zaposlene v dejavnostih, kjer je testiranje obvezno, kot pogoj za dokazilo PCT (preboleli, cepljeni, testirani). Cepljenje proti covid-19 še naprej ostaja brezplačno.

Določena je tudi najvišja cena testiranja, ta je lahko največ 12 evrov. V primeru potrdila NIJZ o cepljenju testiranje ni potrebno.

Vlada je v petek spremenila uredbo o izvajanju presejalnih programov za zgodnje odkrivanje okužb z novim koronavirusom, s čimer na novo določa dejavnosti, za katere bo tudi v prihodnje stroške hitrega antigenskega testiranja kril državni proračun.

Gre za zaposlene v zdravstvu, socialnovarstvenih zavodih, v vzgoji in izobraževanju in osebe, ki izvajajo storitve ali prodajo blaga, organizirajo prireditve in izvajajo vzgojo in izobraževanje na področju verske svobode.

Tako bo država stroške testiranja krila med drugim gostincem, prodajalcem, frizerjem, kozmetičarjem, zaposlenim v igralnicah in kongresnih dejavnostih, turističnih nastanitvah ter taksistom.

Vsi ti, v kolikor niso cepljeni, se bodo morali testirati enkrat tedensko. Za testiranje je treba imeti s seboj potrdilo delodajalca o zaposlitvi v panogi, kjer stroške testiranja plača država. Ukrep velja začasno.

M. D.