Stavka: “Bolniki in zdravniki smo žrtve istega sistema”

Vir: Zajem zaslona

Stavkovni odbor Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov (Fides) je sporočil, da se danes, 15. januarja 2024, ob 7. uri, začne stavka. Ta bo trajala do preklica. Sprenevedanja vlade stavke ne bodo ustavila.

Zapisali so, da je iz zadnjega predloga Vlade RS jasno razvidno, da ta ne ponuja nobenega približevanja njihovim stavkovnim zahtevam ter dogovorjenim in podpisanim zavezam iz oktobra 2022 in januarja 2023.

Ocenjujejo tudi, da je ravnanje vlade sprenevedanje v škodo pacientom, ki vodi v še hitrejšo razgradnjo javnega zdravstva. Zdravniki pričakujejo, da bodo pred nadaljevanjem pogajanj dobili predlog, ki bo njihove zahteve tudi resno naslavljal.

V času stavke lahko pride do motenj tistega dela javne službe, ki zahteva stavkovni minimum delovnega procesa. Za organizacijo dela in obveščanje bolnikov v času stavke je odgovoren delodajalec (zdravstveni domovi, bolnišnice …)

Zdravniki in zobozdravniki so poudarili: “Stavkati si ne želimo. Je skrajni ukrep, za katerega nosi odgovornost vlada, ki ni uresničila podpisanih in na vladi potrjenih zavez.”

V sindikatu Fides poudarjajo, da je ustavna dolžnost države zagotoviti varne in ustrezne delovne pogoje za pravočasno in strokovno obravnavo bolnikov. Zato je v interesu vseh prebivalcev, ustaviti odhode zaposlenih iz javnega zdravstva.

Zdravniki bodo stavkali v skladu z zakonsko predpisanim stavkovnim minimumom delovnega procesa, zato je pričakovati, da bo v času stavke prišlo do motenj.

V sindikatu Fides so prepričani, da se bo stavke udeležilo veliko zdravnikov in da jih bodo pri prizadevanjih podprli tudi ostali zaposleni v javnem zdravstvu. Prosijo za razumevanje prebivalcev, saj se zavzemajo le za čim bolj kakovostno javno zdravstvo, so še dodali.

V zdravstvenih zavodih po državi bodo danes potekali zbori zaposlenih. V Splošni bolnišnici (SB) Novo mesto bo zbor ob 7.30.

Vir: (sindikatfides.si)

M. D.