Šokantno: Vlada naroča avtobuse za prevoz migrantov

Fotografija je simbolična. (vir: arhiv)

Ministrstvo za notranje zadeve je objavilo javno naročilo za prevoz migrantov, vredno 2,05 milijona evrov. Rok za oddajo ponudb je bil 24. januar 2023, ko so ponudbe tudi odpirali, kdo se je prijavil in več podrobnosti pa ministrstvo do danes, 4. februarja, na Portalu javnih naročil še ni objavilo.

Iz razpisne dokumentacije pa je razvidno, da bo najpogosteje začetna lokacija Bela krajina ali Ilirska Bistrica, končna pa Ljubljana ali drugi kraji po Sloveniji (po naročilu).

Dnevno: Tri manjša in dva velika avtobusa ter dva kombija 

Prevoznik mora dnevno in ob vsakem naročilu zagotavljati najmanj dva do tri avtobuse z najmanj 20 do 30 sedeži, dodatno pa še enega do dva avtobusa, ki imata 50 ali več sedežev. Nato pa dodatno še dva kombinirana vozila za prevoz potnikov. Vsa vozila morajo biti brezhibna, čista in nepoškodovana. Tisti, ki je oddal ponudbo, mora nuditi vsa zahtevana vozila, kar pomeni, da iščejo večje prevoznike.

Pogodba bo sklenjena za dve leti oziroma do porabe sredstev (2,05 milijona evrov).

V ponujeni ceni za vozilo na dan so bili poleg cene za vozilo in kilometrine ter cestnine, lahko zajeti tudi stroški:

 1. z dispečerskim centrom,
 2. s štartnino (vsi stroški povezani z vožnjo od garaže oziroma parkirnega mesta izvajalca do naročene lokacije prevoza ter povratek od naročene končne lokacije do garaže oziroma parkirnega mesta izvajalca, vključno s cestninami in drugimi stroški na teh relacijah),
 3. s čakalnimi urami, vključno s stroški šoferja, ki so povezani s čakanjem,
 4. s čiščenjem vozil, in sicer:
 • s sprotnim čiščenjem smeti po vsaki vožnji in dezinfekcijo vozila,
 • z občasnim temeljitim čiščenjem in pranjem notranjosti ter zunanjosti vozila, globinskim sesanjem sedežev in kemičnim čiščenjem sedežev,
 • z morebitno potrebno zamenjavo prevlek/blaga sedežev ali celo zamenjavo oblazinjenja sedežev v celoti,
 1. z razporejanjem voznikov, in sicer:
 • z nočnimi urami in nadurami,
 • nedeljskim in prazničnim delom,
 • s prevozom na izmene,
 • s prenočevanjem izven domicila.

Pričakujejo škodo na vozilih

V ceni pa niso zajeti stroški, ki jih bo izvajalec uveljavljal zaradi morebitnih večjih škod, ki bi bile posledica neustreznega ravnanja migrantov ali naročnika. Za obravnavo škode bo moral izvajalec predložiti naročniku zapisnik o povzročitvi škode, ki ga bo potrdil naročnik in račun o odpravi škode. Zapisnik mora vsebovati vse bistvene elemente škodnega dogodka.

Odzivni čas prevoznika za zagotovitev vozila od klica do prihoda vozila na zahtevano lokacijo je največ 3 ure. Izvajalec mora biti pripravljen 24 ur na dan, vse dni v tednu.

Javni razpis je objavljen na povezavi: Uradni list RS – Portal javnih naročil 

J. M.