Šokantno: “Belokranjci niso drugorazredni državljani in normalno cestno povezavo potrebujejo”

Tomaž Vesel

“Računsko sodišče v reviziji pravi, da je tretja razvojna os finančno neupravičena. Nasprotno, še kako je upravičena. Korošci in Belokranjci niso drugorazredni državljani in normalno cestno povezavo potrebujejo. Le tako bodo izkoristili razvojne potenciale. Gradnja se nadaljuje”.

Tako je ob včerajšnjem šokantnem sporočilu Računskega sodišča RS o reviziji učinkovitosti gradnje 3. razvojne osi zapisal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec.

Računsko sodišče je namreč izvedlo revizijo učinkovitosti ministrstva za infrastrukturo pri vodenju in ministrstva za okolje in prostor pri prostorskem načrtovanju projekta 3. razvojne osi v obdobju od 1. 1. 2015 do 31. 12. 2020. V poročilu so zapisali, da je bilo ministrstvo za infrastrukturo v preteklih letih neučinkovito pri vodenju 3. razvojne osi, ministrstvo za okolje in prostor pa le delno učinkovito pri prostorskem načrtovanju projekta.

Računsko sodišče je od ministrstev zahtevalo popravljalne ukrepe, nekatere sta ministrstvi sprejeli že med samim postopkom. Poudarek poročila pa je, da se projekt gradnje 3. razvojne osi finančno ne splača.

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec se z oceno računskega sodišča ne strinja in zatrjuje, da je tretja razvojna os finančno še kako upravičena. “Korošci in Belokranjci niso drugorazredni državljani in normalno cestno povezavo potrebujejo,” je poudaril, pritrdil pa mu je tudi premier Janez Janša s komentarjem: “V naslednjem mandatu bomo računsko sodišče preselili v Dravograd ali v Radlje.” “Lahko tudi v Črnomelj, še bolje na Vinico,” je bil tudi komentar.

Poročilo računskega sodišča, ki ga vodi kompromitirani Tomaž Vesel, je šokantno. Nekateri tudi opozarjajo, da se sklada s stališči novomeške t. i. civilne iniciative (prej CI Mačkovec), ki se bojujejo proti gradnji južnega dela 3. razvojne osi od avtocestnega priključka Novo mesto – vzhod proti Gorjancem. Iz spletne strani te civilne iniciative, za katero stoji Društvo Novo mesto, po njihovih navedbah pa so člani tudi nekateri “iz sosednjih, mejnih občin” (vir), je namreč razvidno, da so njihova stališča zelo podobna zdajšnjim ugotovitvam Veselovega računskega sodišča. Veselu mandat poteče v prvi polovici leta 2022, znano je, da se spogleduje s politiko.

Po objavi poročila računskega sodišča je včeraj na družbenih omrežjih zavrelo. V nadaljevanju objavljamo le nekaj (zelo povednih) odzivov.

 • Iz Ljubljane je namreč lahko modrovati tistim na periferiji.
 • Kaj pa luft, ki ga diha tovariš Vesel, je finančno upravičen?
 • Računsko sodišče je s Tomažem Veselom izgubilo vsako verodostojnost.
 • To ni niti računsko, niti sodišče. (prof. dr. Žiga Turk)
 • Ni računsko, ni sodišče, je pa politično preračunljivo sodišče. (dr. Matej Lahovnik)
 • Toliko škode, sramote in razvrednotenja državnih institucij, kot so jo naredili Tomaž Vesel, Štefanec, Mojca Prelesnik, Masleša in del ustavnih sodnikov, ni naredil niti socializem. (Alojz Kobe, podjetnik, novomeški svetnik in vodilni v GAS oz. zdaj Konkretno)
 • Vsakemu, ki ima kaj proti gradnji, bi privoščil, da si izkusi te naše ceste.
 • Če pogledamo razvoj Prekmurja po izgradnji avtoceste, je vsako vprašanje glede ekonomike 3. razvojne osi povsem odveč.
 • Slovenija NI samo Ljubljana … Ljubljana center. Eni mislijo, da je. Tisti ultra kratkovidni
 • Ta odločitev je tipična v njihovi luči – za njih obstaja samo Ljubljana.
 • Vse, kar se investira na periferiji, je za te institucije v Ljubljani “neupravičeno”, “nepotrebno” in “potratno”. Nujno je treba državo decentralizirati. Institucije ven iz Ljubljane!
 • Smo že leta 2022 in tako Bela krajina kot Koroška si zagotovo zaslužita normalno cesto do njihovih domov. Že vsaj 10 let nazaj bi to moralo biti urejeno.
 • Ker globoka država nima prislonjenega svojega piskrčka v projektih investicije niso opravičene.
 • Kulovci in njihovi pristaši, kot računsko sodišče tudi je, bodo izgubili vse volivce, saj ne delajo v korist državljanov.
 • Pa to ni normalno! Res ne!

Računsko sodišče tega ne more ugotoviti, ker trenutno nima nikogar, ki bi se lahko pod revizijo verodostojno podpisal. Če spodaj slučajno piše Vesel, lahko vržete direktno v koš. Odločba ima enako težo kot če bi bil spodaj podpisan Masleša – trenutno nobene.

Od kdaj pa ima Računsko sodišče pravico presojati, ali je infrastruktura finančno upravičena? Konec koncev tudi kanalizacija, pa bolnišnice, pa domovi za ostarele niso.

Saj tudi za Računsko sodišče težko rečemo, da so finančno upravičeni. Tudi cel državni aparat ni finančno upravičen. Najmanj finančno upravičena pa je socialna država, pa jo vendar imamo. Malo mimo sekajo.

Moje mnenje je, da se še kako splača graditi, bolje kot denar dajati nekam, kjer ni nobenega napredka.

M. D.