Socialno ogroženim riž in konzerve, migrantom ekološko pridelana hrana

Rdeči križ Slovenije (RKS) je v ponedeljek, 11. februarja 2019, na svoji Facebook strani objavil obvestilo, da je v Slovenijo prišlo prvih 641,3 tone hrane pomoči najbolj ranljivim v državi. Hrano bo Slovenija dobila še dvakrat letos, aprila in septembra 2019.

Hrano iz Sklada Evropske unije je kot pomoč zagotovilo slovensko ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Pomoč prihaja v logistične centre po državi, in sicer v centralne centre v Ljubljani, Maribor in Postojni. Hrano pa že dostavljajo v vseh 56 območnih zavodov RKS, kjer jo bodo »ljudem v svojem okolju, ki zaradi socialne stiske potrebujejo pomoč, razdelile prostovoljke in prostovoljci v krajevni odborih Rdečega križa”.

Skupno bodo razdelili: 58,8 tone testenin, 80,8 tone moke, 38,4 tone riža, 92.160 kosov konzerviranega fižola, 82.944 kosov konzerviranih pelatov, 78.800 litrov olja in 314.640 litrov pasteriziranega (UVT) mleka.

Pogodba za oskrbo azilantov za prehrano z živili, pridelanimi na ekološki način

Le tri dni kasneje pa je urad za oskrbo in integracijo migrantov, ki spada pod okrilje kabineta predsednika vlade Marjana Šarca, javno objavil pogodbo za izvajanje oskrbe s prehrano prosilcev za mednarodno zaščito – živila pridelana na ekološki način. Vrednost pogodbe je skoraj 2,8 milijona evrov.

Iz naročila je razvidno, da so pogodbo sklenili s podjetjem Sodexo, ki bo vsaj dve leti z živili, pridelanimi na ekološki način, poskrbelo za prehrano migrantov v izpostavi azilnega doma na Kotnikovi ulici v Ljubljani. Pogodbo so sklenili 1. februarja 2019.

Jedilniki morajo biti pripravljeni tako, da ne bodo enolični. Jedi se v enaki sestavi menija v enem mesecu ne smejo ponoviti več kot 2-krat.

Sodexo mora upoštevati prehrambene navade prosilcev za azil in tujcev. V izrednih okoliščinah, kot je na primer post Ramazan) mora podjetje v dogovoru s predstavniki urada prilagoditi sestavo jedilnikov in urnik delitve obrokov. Odgovorni osebi urada morajo še pred pričetkom delitve obrokov omogočiti pokušino posamezne jedi. Zagotoviti mora tudi dovolj prtičkov in plastičnih kozarcev. Po obrokih morajo v podjetju pospraviti in pri tem ločevati odpadke. Energetska vrednost treh obrokov dnevno mora biti najmanj od 2100 do 2300 kcal.

Podjetju bodo za prehrano dnevno plačali dobrih 10 evrov. Otroški obrok bo po skoraj 13 evrov, en hladni (suhi) obrok bo po 6,71 evra. V primeru diete bo en obrok stal 10,27 evra.

Javne objave:

Objava RKS na Facebook profilu z dne 11. 2. 2019.

Izsek iz pogodbe: Cena za osnovne obroke.

Viri: FB in pogodbe

J. M.

novo staro popularno
Torino

Banda politicna pokvarjena z sarcem na celu! Namesto da bi poskrbeli za svoj narod druzine in otroke skrbite za migrante. Sram vas je lahko. Slovenci pa moramo z raznimi akcijami zbirat za svoje ljudi. Res si zelim da narod poskrbi za strmoglavljenje bande politicne!

Korel

Slovenci smo postali drugorazredni državljani v svoji državi. Zaradi stroškov migrantov bodo davki še večji, Slovenci pa bolj revni. Naših ljudi je dosti revnih, lačnih, družine nimajo za preživetje.Samo vprašanje časa kdaj bo Slovenija postala migrantski žep za EU. SMO ŽE ŽEP MIGRANTSKI.Dejansko stanje z migranti se prikriva, kriminal, kraje.???

Kokra100

Samo svinjino jim dajte pa krompir

zasavc

sploh jih ni treba uvažat, naj ostanejo v svoji državi.

Dare

Po Šarčevi logiki bi 4.članska družina, starša + 2 majhna otroka, na dan za prehrano porabilo od 40 do 50 eur. Mesečno od 1200 do 1500 eur. Norci, pokvarjenci in še vse, kar paše zraven.

zasavc

še dobro da naši politiki ne berejo komentarje. Bi se potim mogoče kateri kaj zamislil in sprejel odločitev kako drugače.

peter

Politiki že dobro vedo kaj se dogaja ampak kljub temu vstrajajo pri takšnih odločitvah ker navzven kažejo kako dobro delajo v resnici pa stradajo lasten narod samo da se v Bruslju govori o Sloveniji kako dobro dela in da imajo vse skupaj pod kontrolo….

sagadinbos

Svinjarija brez primere.In Slovenija naj bi bila druga Svica.To so srdaj Eu subvencije od nove ministrice in njenih podpornikov.Slovenci prav vam je.Idijote ste spravili na vlado zaj pa zivotarite skupaj z mano.Saj prvorazredni ne bodo jedli te zapakirane svinjarije.Oni imajo denar za teletino in kavijar.Vi jih pa se kar naprej veselo volite in obtozujte Janso in Siskota da sta kriva za naso bedo.