Slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja

V Ljubljani, na Trgu republike, je bila sinoči, na predvečer nekdanjega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, veličastna prva spominska slovesnost na žrtve socializma. 

Slavnostni govornik je bil zgodovinar dr. Mitja Ferenc, ki je med drugim poudaril, da je vlada z lansko ukinitvijo dneva simbolno zanikala obstoj teh žrtev.

To odraža primanjkljaj v spoštovanju osnovnih civilizacijskih norm in nadaljevanje ideološkega ločevanja na naše in tiste, ki si ne zaslužijo niti spomina, je dodal. Opozoril je, da bi morali do žrtev vseh treh totalitarizmov gojiti enak odnos. Odnos do žrtev komunističnega sistema v Sloveniji je namreč drugačen kot do žrtev nacizma in fašizma, saj nimajo niti pravice do groba.

Dr. Jože Možina, zgodovinar in novinar, pa je sporočil: “Spet smo tukaj! V spoštljivi sveti tišini in petju zvonov se začenja spomin na zamolčane žrtve komunizma , ki jim oblast odreka pravico do groba in s tem Slovenijo potiska iz civilizacije.”

Ob pomoči evropske poslanke Romane Tomc (EPP/SDS) so na žrtve komunističnega nasilja opozorili tudi pred celotno evropsko javnostjo. Kjer pa je bil odziv povsem drugačen kot v Sloveniji. Ferenc je tudi opozoril, da Zoran Janković, ljubljanski župan, na največjem slovenskem pokopališču, na ljubljanskih Žalah, še vedno ni našel prostora za romske žrtve, ne za tistih 50 iz Iške vasi, večinoma žensk in otrok, in ne za 3450 nedavno odkritih pobitih žrtev iz Macesnove gorice v Kočevskem rogu.

Vlada Janeza Janše je na seji 12. maja 2022 sprejela sklep, s katerim je razglasila, da se 17. maj v Sloveniji obeležuje kot nacionalni dan spomina na žrtve komunističnega nasilja. Poudarili so, da so pri tem izhajali iz civilizacijske norme, da povzročitelje nasilja in zla dejanja merimo po istih merilih. Lani pa je vlada Roberta Goloba odločila o prenehanju veljavnosti sklepa o razglasitvi tega nacionalnega dneva.

Sinoči, ob 21. uri, so se po celi Sloveniji oglasili zvonovi. Trg republike so preplavile svečke. Mnogi so sporočili, ker niso mogli priti v Ljubljano, so doma prižgali svečke.

Med zbranimi je bilo opaziti številne znane obraze, med drugim tudi zgodovinarja mag. Igorja Omerzo in dr. Jožeta Možino. Opazni so bili tudi Janez Janša, Romana Tomc, dr. Milan Zver, Aleš Hojs, Franc Breznik, mag. Branko Grims in Karin Planinšek. Navzoči so bili tudi nekateri politiki iz NSi.

Iz SDS pa so sporočili, da “izbris dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja ne pomeni izbrisa več kot 600 morišč in več sto tisoč žrtev režima”.

Dr. Jože Možina je na X zapisal, da se je med udeleženci spomina na žrtve komunizma pomešala tudi Špela Furlan (doživljenjska tajnica Milana Kučana), pogledala napise in izginila pod spomenikom revolucije. Njen oče Boris je bil žrtev, je dodal.

Objavljamo posnetek, ki ga je objavil portal Topnews, in nekaj fotografij.

Vir: Topnewa, X in drugo

A. L.