Slovenska vlada na ležalnikih, objavljamo navodila hrvaškega ministrstva za zdravje

Tako so včeraj ponoči hrvaški zdravstveni delavci na letališču v Mariboru pričakali svojega državljana, ki so ga skupaj z dvema slovenskima pripeljali z okužene ladje pred japonsko obalo. Odpeljali so ga na opazovanje v bolnišnico v Zagreb. Slovenska oblast pa je slovenska državljana poslala domov. Noben od navedenih treh ni bil okužen. (vir: hrvaški mediji)

Hrvaško ministrstvo za zdravje je objavilo zgibanko in video s pojasnili, kaj je konoravirus, objavili so tudi nasvete državljanom. Ker so v slovenski vladi vsi na dopustu, ministra Aleša Šabedra v odstopu ni že mesec dni, vladni predsednik v odstopu Marjan Šarec pa vse zapise ocenjuje kot politiziranje, v nadaljevanju objavljamo (prevedena) navodila hrvaškega ministrstva.

V hrvaški Reki sta trenutno dve osebi v izolaciji, v bolnišnici so ju sprejeli zaradi suma obolelosti za koronavirusom. Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš je po poročanju Večernjega lista tudi povedal, da pričakujejo, da se bo koronavirus v “doglednem času” pojavil tudi na Hrvaškem.

Glede na to, da je v Italiji največje žarišče v Evropi, po zadnjih podatkih so okuženi tudi le 5 kilometrov od slovensko-italijanske meje (med Hrvaško in Italijo pa je Slovenija), je na dlani, da bo virus kmalu odkrit tudi pri nas.

Kaj je koronavirus? Virusna bolezen, ki se odraža s simtomi, podobnimi gripi. Hitro se širi. Okužijo se lahko ljudje in živali. V nekaterih primerih lahko pride do težkih zapletov dihalnega sistema in smrti.

Cepivo trenutno ne obstaja.

Rizične skupine so: kadilci, otroci, osebe nad 65 let

Simtomi koronavirusa: kašelj, temperatura, glavobol, izcedek iz nosa, glavobol, oteženo dihanje, drhtenje

Virus se širi: 

  • z neposrednim stikom z okuženo osebo,
  • kapljično: kihanje, kašljanje,
  • z dotikom predmetov in površine, okužene z virusom.

Navodila hrvaškega ministrstva:

  • Umivajte si roke.
  • Po potrebi nosite masko za prekrivanje ust in nosu.
  • Uporabljajte robčke.
  • Izogibajte se stika z živimi in poginulimi živalmi, tako domačimi kot divjimi.
  • Jejte le hrano, ki je pravilno termično obdelana.
  • Izogibajte se spolnih odnosov z osebami, katerih zdravstveno stanje ni znano.

Objavljamo še video z navodili (v hrvaškem jeziku).

vir: Večernji list

C. R.