Slovenija se z dnevom suverenosti spominja odhoda zadnjega vojaka JLA

Tako so se 26. oktobra 1991 vojaki jugoslovanske vojske v Luki Koper odpravljali na ladjo.

V Sloveniji danes obeležujemo dan suverenosti, ko se spominjamo odhoda zadnjega vojaka JLA iz Slovenije pred 26 leti, ko se je naša država osamosvajala. Dan suverenosti je državni praznik, ki pa ni tudi dela prost dan.

Umik zadnjega vojaka JLA iz Slovenije je pomenil konec osamosvojitvenih procesov, ki so se začeli že konec 80-tih let prejšnjega stoletja s objavo zahtev po demokratizaciji v znameniti 57. številki Nove revije, afero JBTZ, v kateri so takratne komunistične oblasti aretirale Janeza Janšo, Ivana Borštnerja, Davida Tasiča in Francija Zavrla, ter Majniško deklaracijo, ki jo je na protestu proti aretaciji omenjene četverice na Kongresnem trgu v Ljubljani prebral pokojni Tone Pavček.

Dogodkom so sledile prve demokratične volitve, na katerih je Demokratična opozicija Slovenije (Demos) premagala stranke, nosilke nekdanjega sistema, in oblikovala prvo demokratično slovensko vlado. Ta je nato kljub nasprotovanju levega dela slovenske politike izpeljala vse potrebno za izvedbo plebiscita in osamosvojitev Slovenije.

Dan po razglasitvi samostojnosti 26. junija 1991 so Slovenijo napadle enote JLA, ki so jih vodile beograjske oblasti, vendar so po desetih dneh vojne morale priznati poraz slovenski teritorialni obrambi in policiji, ki sta ju takrat vodila obrambni minister Janez Janša in notranji minister Igor Bavčar.

Po koncu osamosvojitvene vojne so sledila pogajanja na Brionih med Jugoslavijo, Slovenijo in Hrvaško. Končala so se s podpisom brionske deklaracije, s katero so bila osamosvojitvena dejanja v Sloveniji zamrznjena za tri mesece. Do izteka moratorija so takratne jugoslovanske oblasti spoznale, da Slovenije ne bo mogoče zadržati v Jugoslaviji, zato so stekli pogovori o odhodu JLA s slovenskega ozemlja.

Jugoslovanska vojska se je iz pristanišča v Kopru začela umikati 20. oktobra, 25. oktober pa je bil določen kot zadnji dan umika. Zadnji vojaki JLA so slovensko ozemlje zapustili 25. oktobra 1991 ob 23.45, ko so se vkrcali na še zadnji dve ladji, ki sta zapluli proti Beogradu.

Osrednja slovesnost ob letošnjem praznovanju dneva suverenosti bo danes potekala v Pivki, na njej pa bo spregovoril predsednik DZ Milan Brglez.

M. R.