Slovenija odločena aretirati ruskega samodržca Putina

Ruski diktator, 69-letni Vladimir Putin (vir: arhiv)

Slovenija namerava aretirati ruskega predsednika Vladimirja Putina in ga brez odlašanja privesti k pristojnemu preiskovalnemu sodniku, v kolikor bi se pojavil na ozemlju Slovenije, izhaja iz odgovora vlade na poslansko vprašanje poslanca SDS Žana Mahniča.

 

Nedavno je namreč Mednarodno kazensko sodišče izdalo nalog za aretacijo ruskega samodržca Putina. Obtožuje ga nezakonitih deportacij tisoče ukrajinskih ukrajinskih otrok in njihovo premeščanje v Rusijo. Sodišče je tudi prepričano, da obstajajo utemeljeni razlogi za domnevo, da je Putin kazensko odgovoren za zločine proti človeštvo. Zato je poslanec Mahnič na vlado naslovil neposredno vprašanje, ali namerava Putina aretirati, v kolikor bi kdaj prišel v Slovenijo.

Kot v odgovoru poslancu navajajo v vladi, je Slovenija pogodbenica Rimskega statuta in kot takšna v polni meri in brez zadržkov sodeluje z Mednarodnim kazenskim sodiščem pri preiskavah in pregonu kaznivih dejanj iz njegove pristojnosti.

Kot navajajo, Mednarodno kazensko sodišče zahtevo za začasen odvzem prostosti posreduje na ministrstvo za pravosodje, to jo nato pošlje okrožnemu sodišču, tožilstvu in policijski upravi. Nato bi policija ob izsleditvi Putina slednjega “prijela in brez odlašanja privedla k pristojnem preiskovalnem sodniku območja, na katerem bi bila oseba izsledena, na zaslišanje”. “O predaji osebe Mednarodnem kazenskem sodišču bi v nadaljnji fazi tako odločalo pristojno sodišče kot tudi ministrstvo za pravosodje,” so zapisali.

A. V.