Koalicija zavrnila predlog za zaščito dobrega imena in ugleda učiteljskega poklica

Glasovanje na pristojnem parlamentarnem odboru za izobraževanje (9 jih je bilo proti, na fotografiji del imen, med njimi tudi novomeška poslanka Jožica Derganc. (vir: zajem zaslona)

Na četrtkovi nujni seji parlamentarnega odbora za izobraževanje, znanost in mladino so obravnavali predlog poslanske skupine Slovenske demokratske stranke za zaščito dobrega imena in ugleda učiteljskega poklica. 

Poslanci koalicije (Svoboda, SD in Levica) so predlog sklepa, kot je to predlagala SDS, zavrnili, proti je bila tudi novomeška poslanka Jožica Derganc (Svoboda). Tomaž Lisec (SDS) je predlog podprl.

Razlog za sklic seje je bil nedavni eksces srednješolskega učitelja, ko je na nedavnem maturantskem plesu ljubljanskih srednjih šol na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani v sanitarijah užival kokain, kasneje pa pod vplivom prepovedanih drog in alkohola padel na plesišču.

To sicer ni bil edini ekces kakšnega od učiteljev v javnosti. Še zelo svež je namreč spomin na nedostojen in nedopusten incident osnovnošolskega učitelja junija 2020, ko je na predvečer praznika dneva državnosti v središču Ljubljani pokazal svoje intimne dele.

Zato so v SDS predlagali, naj pristojni odbor sprejme sklep, da pristojni ministrstvi (za šolstvo in izobraževanje) pripravita kratkoročne in dolgoročne ukrepe za zaščito dobrega imena in ugleda učiteljskega poklica ter z njimi v roku 30 dni seznanita pristojni odbor.

Poslanci koalicije (Gibanje Svoboda, SD in Levica) so predlog zavrnili. Za so glasovali le 4 poslanci iz vrst SDS (Alenka Jeraj, Jožef Lenart, Tomaž Lisec in Franc Rosec). Proti jih je bilo 9, odbor ima sicer 15 članov. Toliko jih je bilo tudi navzočih, dva nista glasovala. Članica odbora je tudi Iva Dimic (NSi), ki v razpravi ni sodelovala, ali je glasovala (in kako) pa iz magnetograma ni razvidno.

Več: Zahteva za nujno sejo_poklic učitelja in magnetogram

M. D.