Slaba novica za vse nasprotnike cepljenja – domovi za starejše brez novih okužb

Fotografija je simbolična.

Za vse goreče nasprotnike cepljenja prihaja slaba novica. Nuška Čakš Jager iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje je namreč na novinarski konferenci vlade povedala, da je število okužb v domovih za starejše, potem ko so pocepili večino stanovalcev in zaposlenih, drastično padlo.

Še več. Včeraj so bili v domovih za starejše brez enega samega novega primera okužbe.

Slovenija je stanovalce v domovih za starejše začela cepiti prve, in sicer takoj konec decembra, ko je v Slovenijo prišlo prvo cepivo. Do danes so pocepili praktično vse starostnike, prav tako večino zaposlenih. Večina od njih je drugi odmerek cepiva dobila konec januarja.

Po Sloveniji se medtem nadaljuje cepljenje starejših od 80 let proti covidu-19, nato sledijo 70-letniki. Hitrost cepljenja je sicer odvisna od dobav cepiva.

Zbrani podatki kažejo, da je Slovenija do 5. februarja prejela 96 tisoč odmerkov Pfizerjevega cepiva in 8400 odmerkov Moderninega cepiva.

V Sloveniji je bilo za zdaj cepljenih dobrih 96 tisoč ljudi oziroma 2,6 odstotka prebivalcev, slabih 42 tisoč pa je prejelo dva odmerka (dva odstotka slovenskega prebivalstva).

Na NIJZ ocenjujejo, da jim bo ljudi, starejše od 80 let, uspelo cepiti do konca februarja. Potem pa sledijo starejši od 75 let, nato pa starejši od 70 let in posebej ranljivi kronični bolniki, ne glede na starost. Predvidevajo, da bi lahko ti dve skupini cepili nekje v mesecu aprilu, poroča portal Siol.net.

Predlagajo, da najprej cepijo šolnike

Zatem pridejo na vrsto ostali kronični bolniki in za njimi nujne službe. Ko bo prišla na vrsto za cepljenje kritična infrastruktura, na NIJZ predlagajo, da se najprej cepijo zaposleni na področju vzgoje in izobraževanja.

Za ostale nujne službe pa bodo zaprosili vlado, ki bo povedala, katere službe so ključne za delovanje države. Na NIJZ so namreč prejeli okoli sto različnih vlog, v katerih prosilci ocenjujejo, da so nekatere skupine pomembne in bi morale imeti prednost pri cepljenju.

M. D.