Skupina Šole zdravja Gradac že 10 let telovadi po metodi “1000 gibov”

Skupina Šole zdravja v belokranjskem Gradacu (Foto: Mojca Šikonja)

V sredo, 24. aprila, so v Gradacu obeležili 10 let skupine Društva Šola zdravja – Gradac. Njihovega praznovanja sta se udeležili tudi predsednica društva Zdenka Kavčič in podpredsednica Mojca Šikonja, ki sta jim podelili pohvale in nagrade za vztrajnost pri redni jutranji telovadbi.

V Gradacu telovadijo same ženske, trinajst jih je kurajžnih in pravijo, da moških ni, ker jim je ljubše gledati jih iz gostiln (smeh).

Povprečna starost v skupini je 72 let, najstarejša članica je Ana Črnič (82). Skupino od samega začetka vodi Mira Novak, ki je povedala, da je kar trajalo, da so se registrirale kot uradna skupina Šole zdravja.

“Še preden smo slišale za Društvo Šola zdravja, smo že vrsto let telovadile v telovadnici v našem Kulturnem domu. Ideja o vključitvi ni in ni zaživela. Šele po obisku predavanja dr. Grishina in naših sosed iz skupine Črnomelj smo spoznale vaje in celo leto poskusno telovadile. Aprila 2014 je padla odločitev, da se Društvu Šola zdravja tudi uradno pridružimo.”

Tako zdaj že deset let telovadijo pred Gasilskim domom v Gradacu, pol ure šest dni v tednu (od ponedeljka do sobote), začnejo pa ob 8. uri. Vsakodnevno izvajajo tudi vaje za moč, z flašami napolnjenimi s peskom.

En dan v tednu gredo na trim stezo, tam naredijo nekaj vaj iz projekta Dihamo z naravo, Kot so povedale, jih druženje ob telovadbi bogati, zato bodo nadaljevale s tem zdravim začetkom dneva in vabijo tudi druge, naj se jim pridružijo, ker jim ne bo žal.

Ob pol osmih se naspane, na igrišču zberemo

Da obrabljene kosti, malo si razgibamo

in lep dan si zaželimo.

Dobro jutro! Pa začnimo!

In že roke dvigamo, pa s komolci krožimo.

Celo telo obdelamo, vse mišice ogrejemo

in še z nogo dvignjeno, ravnotežje vadimo.

Na koncu še krog naredimo, potem pa vsaka spet po svoje,

V nov dan veselo odhitimo.

To naša je skupina!

Vaje dobro vse pozna,

Mira jim prav pokaže,

a klepetati nam ne da.

Naj zaupam vam še to,

Da ob petkih kavo pijemo

včasih tudi šlogamo

se prav lepo zabavamo.

Vera Jakša (članica skupine Gradac, ki lepo opiše njihov telovadni dan)

Foto: Mojca Šikonja

Tekst: Neda Galijaš