Skregani Kulovci, zakaj bi jim verjeli, da bi bilo zdaj drugače?

(vir: arhiv)

Vlada pod vodstvom Marjana Šarca je svoj mandat nastopila sredi septembra 2018, Šarec je nato 27. januarja 2020 (po dobrih 16 mesecih) na novinarski konferenci sporočil, da odstopa z mesta predsednika vlade. S tem je padla tudi vlada.

Šarec je dejal, da odstopa in gre na predčasne volitve “po svojih 25 odstotkov”, saj s koalicijskimi partnerji in nadkoalicijsko Levico ni možno sodelovati.

K skupnemu nastopu na predčasnih volitvah je nagovarjal celo stranko SMC, njihovi poslanci naj bi po Šarčevem predlogu nastopili kar na listi LMŠ. V SMC pa so, kot je znano, to odločno zavrnili.

Šarec je sicer odstopil po tem, ko je istega dne zjutraj svoj odstop z mesta finančnega ministra napovedal Andrej Bertoncelj iz kvote LMŠ. Na mizi je imel tudi odstopno izjavo ministra za zdravje Aleša Šabedra. Vlada se je sesuvala sama vase. Šarcu se želje po predčasnih volitvah in “veliki zmagi” niso izšle.

Odzivi koalicijskih strank brutalni

Odzivi koalicijskih strank nekdanje Šarčeve vlade so bili zanimivi, deloma tudi brutalni, predvsem pa so razkrili takratna razmerja znotraj koalicije. Tako Alenka Bratušek kot Dejan Židan (takrat v vlogi predsednika stranke SD, tudi predsednika državnega zbora) sta bila besna in tega nista skrivala.

Zanimiva je bila tudi vloga stranke Levica. Ta je novembra 2019, slabe tri mesece pred Šarčevim odstopom, odstopila od sporazuma o sodelovanju, ki ga je imela takrat sicer kot nadkoalicijska stranka sklenjenega s Šarčevo koalicijo. Zanimivo pri tem je, da se je novembra 2019 že vedelo za epidemijo covid-19, virus je bil že v soseščini in samo vprašanje časa je bilo, kdaj bo prva okužba potrjena v Sloveniji.

Zakaj bi bilo zdaj drugače?

Nobena skrivnost ni, da so predsedniki strank iz vrst KUL (LMŠ, SD, Levica in SAB), skregani med seboj. Zakaj bi jim zdaj verjeli, da bo drugače, pa presodite sami.

Konec januarja 2020 so drug o drugem in skupnem sodelovanju ter dvomih o prihodnjem sodelovanju povedali naslednje:

Marjan Šarec (LMŠ): “V taki koaliciji, ko namesto zahvale za ves trud, da si podprl ministrico (Angeliko Mlinar, SAB – op.), da si se trudil zanjo, dobiš predlog za odstop potem, ko je bila potrjena, potem ko si jo sam predlagal, pa vemo, da je bila to kvota druge stranke, pa sem se vseeno potrudil, da smo potrdili ministrico. Vendar nas zdaj čakajo veliki projekti, to državo čakajo resni razmisleki, podnebne spremembe, energetika, potem zakon o dolgotrajni oskrbi, nepremičninski zakon, sprememba fiskalnega načrta. Pri proračunu, pri resoluciji o varnosti, pri ministrici je bil sklenjen nenačelni pakt Levice in Slovenske demokratske stranke. In to me je navdalo z dvomom o složnosti prihodnjega sodelovanja.”

Alenka Bratušek: “Področje, kjer nismo naredili nič, je področje zdravstva!”

“V SAB smo razočarani, da smo kot del koalicije o tem, da predsednik vlade odstopa, izvedeli iz medijev. Šarec je izbral politično nestabilno pot. Področje, kjer nismo naredili veliko ali skorajda nič, je prav področje zdravstva. Da je predsednik vlade prav sredi teh bojev, pri tem je treba povedati, da gre za boje znotraj LMŠ-ja, oba ministra prihajata iz kvote LMŠ, ponudil svoj odstop. Gospod Šarec je pač izbral politično nestabilno pot predčasnih volitev, ki mu pravzaprav ne bo pomagala.”

Luka Mesec (Levica): “Ta koalicija se je ukvarjala samo še z medsebojnim komolčenjem in kadrovskim kupčkanjem”

“Nekaj se je zapisalo, izvedlo pa se ni. Ta koalicija namreč ni imela več nobenega smisla. Ukvarjala se je samo še z medsebojnim komolčenjem in kadrovskim kupčkanjem.

Koalicija se je sesula sama vase. Je pa dejstvo, da je najbrž za premierjevim odstopom več kot zgolj odstop ministra za finance. Za premierjevim odstopom najbrž tiči grenko spoznanje, da s to koalicijo ni bilo možno izvajati politik, katerim se je kot premier v koalicijskem sporazumu podpisal.#

Dejan Židan (SD): “Najlažje je oditi in pustiti pomembne projekte nedokončane”

“Smo pričakovali to potezo predsednika vlade. Najlažje je oditi in pustiti pomembne projekte nedokončane.

Na vprašanje, kdaj so izvedeli, da je Šarec odstopil: “Danes. Kakor običajno partnerji nismo bili obveščeni. Izvedeli smo preko medijev.”

Spomnimo. Koalicijo v vladi Marjana Šarca so sestavljale stranke: LMŠ, SD, SMC, DeSUS in SAB, Levica je bila nadkoalicijska stranka. V SD so po padcu vlade zamenjali predsednika stranke, Židana je nadomestila Tanja Fajon, DeSUS pa je takrat vodil Karl Erjavec. Šarec je bil zelo naklonjen edino stranki SMC, ker mu ta ni sledila, pa je danes njen veliki nasprotnik.

Vir: Javno objavljeni posnetki izjav

J. M.