Škandalozno: Predsednica državnega zbora lagala

Posnetek zaslona s tv-prenosa.

V teh dneh izredno odmeva dejanje Urške Klakočar Zupančič, podpredsednice stranke Gibanje Svoboda in predsednice državnega zbora, povezano z njenim obiskom novoletnega koncerta Dunajskih filharmonikov. Na koncert, 1. januarja, se je odpeljala z vladnim letalom falcon, spremljala jo je generalna sekretarka državnega zbora Uršula Zore Tavčar.

Na spletni strani državnega zbora je bilo zapisano, da je bila Klakočar Zupančič povabljena na dunajski koncert in delovno kosilo. Nato so se prek družbenih omrežij začele pojavljati novice in fotografije, da si je omislila potovanje s falconom.

Dunaj je od Ljubljane oddaljen okoli 380 km, med strokovnjaki pa velja, da letalo za manj kot 400 km poti ne poleti, hkrati je bistveno cenejša (in ne časovno bistveno daljša) vožnja z osebnim avtomobilom.

Ko je že pošteno vrelo, je Klakočar Zupančičeva včeraj popoldne, po štirih dneh, za kratek čas stopila pred novinarje in dejala, da je šlo za “bilateralni državniški obisk, kjer je potovanje s falconom povsem običajno”, del tega je bilo tudi povabilo na kulturni dogodek. Bilateralno srečanje po koncertu je “trajalo 4 ure”.

Slednje ne drži. Da se je podpredsednika Gibanja Svobode zlagala, dokazuje javno dostopni fracking letala falcon. Ta je na Dunaj priletel ob 9.41 uri, koncert v Musikvereinu (v 1. dunajskem okraju) se je začel ob 11.15 in končal ob 13.42 uri, kakor je to danes razkril portal pozareport.si in kakor to kažejo podatki, objavljeni na Twitterju. Letalo je nazaj proti Ljubljani poletelo ob 16.59 uri, iz  dunajskega letališča Schwechat, od prizorišča koncerta oddaljenega 19,5 kilometra. Do letališča pa je bilo treba priti, verjetno s taksiji. Kdo vse je pokril te stroške in kolikšni so ti bili, v državnem zboru še niso razkrili.

To tudi pomeni, da bilateralno srečanje po koncertu v dolžini štirih ur časovno niti teoretično ni bilo mogoče. Dodajmo, da na avstrijski strani obiska Klakočar Zupančičeve nihče ni omenil, tega ni niti na nobeni uradni strani avstrijskih oblasti.

In še. Nekdanji minister prof. Žiga Turk je zapisal: “V javno dobro dajem znanje, da “državniški obisk” ni kar vsako potovanje nekoga, ki se ima za državnika. Tudi ni vsako potovanje nekoga, ki je državnik. Ampak je v diplomatskem protokolu natančno opredeljen obisk. Ki ga iz Slovenije lahko izvede samo predsednik države.”

Bojan Požar pa danes dodaja: “Viri iz državnega zbora tudi pravijo, da če bi šlo za državniški obisk, bi se imenovalo delegacijo in obisk pripravljalo, tako pa nič. Le UKZ naj bi Uršuli Zore Tavčar dejala, da bosta šli, citiramo naše vire, “na en fajn koncert”.”

Prof. Matej Lahovnik pa je zapisal: “V času krize, ko se življenjski standard zaradi podražitev znižuje, njena visokost poleti z vladnim letalom na koncert na bližnji Dunaj in se nato še arogantno norčuje, da ne more potovati s kočijo.”

Škandalozno pri vsem je, da vladi naklonjeni veliki mediji Urško Klakočar Zupančič povsem “pokrivajo” in javnosti ne seznanjajo s tem, kaj se v resnici dogaja. Spomnimo, kako povsem drugače je bilo v primeru Aleksandre Pivec.

Objava podatkov o letu državnega letala Falcon na dan 1. januar 2023:

V nedeljo 1. januarja je ob 9.06 iz Brnika na Dunaj letelo letalo z oznako L101, Falcon. Let nazaj je bil isti dan 16.59.

Dassault Falcon 2000EX porabi 257 galon na uro poleta pri običajni potovalni višini (cca 943 litrov na uro). Sam vzlet doda še približno 70 galon (cca 256 litrov na uro).

Falcon na dunajskem letališču (vir: Twitter)
Bojan Požar, Twitter: Državniški obisk?! Ena v dolgi obleki, druga v pajkicah, tretja v belem suknjiču …

Morda vas zanima tudi to: Klakočar Zupančičeva edina med prazniki letala s falconom – 

M. D.