V Vatikanu slovo od papeža Benedikta XVI.

Papež Bnedikt XVI. (vir: TV SLO)

V Vatikanu bodo danes pokopali zaslužnega papeža Benedikta XVI. Pogrebne slovesnosti bo prvič v zgodovini vodil naslednik umrlega papeža, sedanji papež Frančišek. Čeprav pogreb ne bo državniški, saj Benedikt XVI. ni bil aktualni papež, se ga bodo poleg vernikov in predstavnikov Cerkve udeležili tudi državniki.

Neposredni prenos pogreba zaslužnega papeža Benedikta XVI. lahko od 9.10 ure dalje spremljamo na prvem programu Televizije Slovenija.

Nemški kardinal Joseph Ratzinger je bil za 265. papeža Katoliške cerkve izvoljen 19. aprila 2005, odstopil je 28. februarja 2013. Benedikta XVI. je nasledil zdajšnji papež Frančišek, ki bo vodil pogrebno slovesnost. Prenos na TV Slovenija bodo komentirali p. Miran Špelič OFM, dr. Bogdan Dolenc in Manica Janežič Ambrožič.

Pogreb Benedikta XVI., ki je umrl na silvestrovo v 96. letu starosti, bo na željo pokojnika slovesen, a preprost, a kljub temu brez primere v zgodovini. Pogreb tudi ne bo državniški, pričakujejo pa okoli 70 tisoč vernikov in cerkvene dostojanstvenike, pa tudi državnike.

Iz Slovenije se bodo pogreba po napovedih slovenski veleposlanik pri Svetem sedežu Jakob Štunf, ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore in predsednica države Nataša Pirc Musar.

Ob pogrebu bodo veljali strogi varnostni ukrepi. Med drugim bo zaprt zračni prostor nad Vatikanom, za varnost bo skrbelo več kot 1000 rimskih policistov.

A. L.