Škandal: Hodi okrog in državi povzroča škodo!

Generalni državni tožilec Drago Šketa (vir: arhiv)

Po evropski poslanki Tanji Fajon (SD) in evropskemu komisarju Janezu Lenarčiču (predlagal ga je Šarec) imamo zdaj že tretji primer, ko slovenski predstavniki na sedežu Evropske unije zavajajo s ciljem, naj EU zamrzne evropska sredstva za Slovenijo.

V tem tednu je to podlost v Luksemburgu opravljal generalni državni tožilec Drago Šketa.

Šketa je obiskal Evropsko javno tožilstvo, nato so na uradni strani tožilstva zapisali, da se je Šketa oglasil pri vodji Lauri Kövesi in njenima namestnikoma. Natvezil jim je dezinformacije, da Slovenija spreminja kazensko zakonodajo v smeri skrajšanja zastaralnih rokov. O tem sicer že več dni vpijejo tudi tranziciji naklonjeni mediji.

Gre pa za to, da je Zmago Jelinčič, predsednik SNS, v parlamentarno proceduro vložil amandma o skrajšanju rokov preiskave kaznivih dejanj. To je Jelinčičev predlog in ne predlog vladne koalicije.

O Jelinčičevem predlogu bo odločal državni zbor, poslanci koalicijskih strank (SDS, Konkretno in NSi) pa so že prejšnji teden sporočili, da predloga SNS ne podpirajo in ga v državnem zboru tudi ne bodo podprli.

Šketa v Luksemburgu zavajal

Tožilec Šketa je bil s s stališčem vladnih strank seznanjen, saj so stranke to tudi javno objavile. Kljub temu je v četrtek evropsko javno tožilstvo v Luksemburgu zavajal. Po domače povedal, lagal je, z namenom škoditi Sloveniji.

Evropski glavni tožilec je namreč na podlagi Šketinega poročanja ocenil, da sedanji razvoj dogodkov priča o jasni in vztrajni nameri za oviranje učinkovitosti kazenskega pregona primerov goljufij v Sloveniji, vključno z davčnimi goljufijami, davčnimi utajami in korupcijo.

Zato je evropski glavni tožilec na Evropsko komisijo naslovil pismo, da se proti Sloveniji začnejo postopki za zaščito evropskega proračuna, kar pomeni lahko tudi zamrznitev evropskih sredstev.

Drago Šketa na obisku v Luksemburgu pri evropski glavni tožilki Lauri Kövesi. (Foto: Eppo)

Kaj je počel v Moskvi?

To zdaj tudi ni prvič, da Šketa povzroča škandal. V začetku januarja letos je v spremstvu Draga Kosa priletel v Moskvo na praznovanje ob 300-letnici ruskega tožilstva in to v času, ko je Rusija skoraj zanetila vojno in so na vidiku nove sankcije EU ter Nata. Šketa je v Rusijo potoval povsem na lastno pest in brez obvestila slovenskim organom. Tudi s tem moskovskim obiskom je škodil položaju Slovenije, takrat zunanjepolitičnemu.

A. L.