Šentrupert: Proslava ob Dnevu državnosti

Vir: Občina Šentrupert (foto: Gašper Ogrinc)

V petek, 21. junija 2024, je v Deželi kozolcev v Šentrupertu potekala občinska proslava ob Dnevu državnosti. Slavnostni govornik je bil župan Občine Šentrupert Tomaž Ramovš.

V govoru se je sprehodil skozi zgodovino boja slovenskega naroda in povedal, da se je “delo sovenskega naroda začelo na verskem in jezikoslovnem področju stoletja nazaj z Brižinskimi zapisi, s Trubarjevimi, Dalmatinovimi in Bohoričevimi deli. Z deli številnih pisateljev, pesnikov, politikov, ki so v težkih družbenih razmerah začeli izpostavljati in pisati slovensko besedo. Kasneje so ustvarjali in zagovarjali politične programe, kot je npr. program Zedinjene Slovenije, in zastopali interese Slovencev v okviru različnih držav od časa Avstro-Ogrske pa vse do samostojne Slovenije. Naši predniki so za to, da danes obstajamo in da imamo svojo državo, umirali na številnih frontah, zato je spoštovanje lastne zgodovine, države in njenih simbolov naša trajna zaveza”.

V kulturnem programu so nastopili Mladinski pevski zbor sv. Ruperta Šentrupert, MePZ DU Šentrupert, Valentina Fink Klobučar, Mlajši mladinski pevski zbor OŠ dr. Pavla Lunačka Šentrupert in Moški pevski zbor vinogradnikov Čatež. Večer je povezoval dr. Tomaž Simetinger.

Slovenija svoj 33. rojstni dan praznuje jutri, v torek, 25. junija 2024, na proslavi ob Dnevu državnosti v Šentruperti pa je bilo tako:

Foto: Gašper Ogrinc, vir: Občina

M. D.