Šentrupert: Letošnji občinski nagrajenci

Letošnji nagrajenci Občine Šentrupert (vir: občina)

Na praznični 2. junij je župan Občine Šentrupert Andrej Martin Kostelec na slovesni prireditvi ob občinskem prazniku podelil letošnja priznanja.

Četrti častni občan je postal dr. Jože Ramovš, priznanje sta prejela Kmetija Kurent in Bojan Brezovar, listino pa Vokalna skupina Lilith.

Župan Andrej Martin Kostelec

Šentrupert praznuje svoj praznik 2. junija, v spomin na dan, ko je bila leta 1497 dokončana gotska lepotica, cerkev sv. Ruperta. Ob tej priložnosti je župan Andrej Martin Kostelec povzel delo v zadnjem letu in pogledal v prihodnost.

Povedal je, da je transparentnost dela občinske uprave popolna. Poročajo o vsem, kar delajo, kar načrtujemo, in o tem, česar trenutno še ne morejo uresničiti. Poudaril je, da se je v zadnjih dveh letih občinska uprava najprej lotila stabilizacije občinskih financ in poplačala vse zapadle obveznosti ter dober del dolgoročnih obveznosti. Občina pa je začela tudi vlagati v cestno in komunalno infrastrukturo, ki sta temelja za gospodarski razvoj boljšo povezanost.

Župan: “V prihodnjih dveh utemeljeno  pričakujemo pospešen razvoj v občin, pri čemer sta zelo pomembna turistična dejavnost in aktivna društva.”

Dr. Jože Ramovš je naziv častni občan prejel za posebne zasluge in izjemne dosežke na področju gerontologije in socialnega dela, še posebej na področju razvoja skupin za samopomoč, medgeneracijskih programov za kakovostno starost, medgeneracijskega sodelovanja, prostovoljstva in izobraževanja družinskih oskrbovalcev, za izjemne prispevke na znanstvenem področju, s katerimi se je zapisal v slovensko in svetovno stroko, in kot pobudnik projekta integrirane dolgotrajne oskrbe v lokalnih skupnostih. Ob prevzemu priznanja je povedal, da mu je v veliko čast, pa tudi presenečenje in dolžnost. “Če bom lahko še kaj naredil, zlasti za to, da tudi Šentrupert dobi svoj dom za stare in integrirano dolgotrajno oskrbo – to vsaka občina zasluži – bom z veseljem delal,” je dodal.

Bojan Brezovar je prejel priznanje za dolgoletno prostovoljno delo na področju pohodništva, varstva narave in turizma ter spodbujanje kakovostnega preživljanja prostega časa vseh generacij. Za priznanje je dejal, da mu pomeni vse tisto, kar je v 30 letih naredil za Šentrupert.

Kmetija Kurent je prejela priznanje za dolgoletno skrb za ohranjanje bogate dediščine in pričevanj o življenju na kmetih v preteklosti, še posebej za bogato zbirko starega kmečkega orodja. Priznanje je prevzela Medeja Kurent, ki je poudarila, da jim priznanje veliko pomeni tako za družino kot za občino, pa tudi za napredek turizma.

Župan pa je letos Listino Občine Šentrupert ob 10-letnici delovanja za pevsko poustvarjanje domačih in tujih pesmi, za povezovanje z drugimi glasbeniki in za dvig prepoznavnosti Občine Šentrupert podelil Vokalni skupini Lilith. Priznanje je prevzela Tanja Udovč, ki je priznanje označila tudi kot “lepo spodbudo za naprej”.

Na prireditvi, ki jo je povezovala Petra Krnc Laznik, sta nastopila saksofonist Jan Gričar in harmonikar Nejc Grm, zapele so tudi nagrajenke.

Praznovanje občinskega praznika so konec tedna obogatili dogodki, povezani s praznovanjem 500-letnice posvetitve župnijske cerkve. Tako je bila v župnijski cerkvi predstavitev znanstvene monografije Župnijska cerkev v Šentrupertu na Dolenjskem: 500-letnica izgradnje, oprave in posvetitve.

Pester niz kulturnih, športnih in ostalih prireditev pa se bo v Šentrupertu nadaljeval vse do 3. julija.

M. D.