Šentrupert: Iz Goletove omare padajo prvi okostnjaki

Lesen vrtec Čebelica ob osnovni šoli v Šentrupertu. Pet oddelkov, za katere je Rupert Gole dogovoril skupno ceno 3,38 milijona evrov ali 675.840 evrov za vsakega. Plačilo po obrokih, 16 let, nato je plačevanje najemnine lani ustavil.

Andreja Martina Kostelca, novega župana Občine Šentrupert, je po izvolitvi pričakalo neprijetno presenečenje. Ugotovil je, da občina že 13 mesecev ni plačala najemnine za vrtec Čebelica. Mesečni obrok je 17.600 evrov, pet obrokov je že pod izvršbo, kar pomeni, da bo občina ob zamudnih obrestih plačala še sodne stroške.

Občina je leta 2011, ko je to vodil Rupert Gole, odprla vrtec, ki je v posesti zasebnega podjetja Jelovica hiše. Vrtec je lesen, stavbno pravico mu je občina podelila za 16 let. Šlo naj bi za tako imenovano javno-zasebno partnerstvo, ki so ga izvajali mimo javnega naročanja. Po dogovoru torej.

V tem času bo občina zasebnemu podjetju plačala kar 3,379.200 evrov – za pet oddelkov ali kar neverjetnih 675.840 evrov za oddelek.

Andrej Martin Kostelec

Občina pa je že pred 13 meseci prenehala s plačevanjem najemnine. Po navedbah novega župana Kostelca za Dolenjski list ga je takoj po izvolitvi poklical Gregor Benčina, direktor in večinski lastnik podjetja Jelovica hiše, ki spada v Skupino Slovenijales, in mu dejal, naj občina poravna dolg, sicer bo vrtec prešel v last banke.

Za pet od trinajstih najemnin pa tako že poteka izvršilni postopek. To tudi ni vse, občina ima neplačane tudi druge terjatve.

Uresničuje se torej tisto, na kar so mnogi v Šentrupertu opozarjali že dlje časa. Da je občina v velikih težavah, iz Goletove omare pa so začeli padati prvi okostnjaki.

Rupert Gole je na vprašanje Dolenjskega lista, zakaj občina ni plačevala najemnine, odgovoril, da je lani »revizija računskega sodišča opozorila, da takšna oblika javno-zasebnega partnerstva po mnenju računskega sodišča ni pravilna«. Občina pa je nato po posvetovanju z zunanjo pravno pisarno zadržala plačevanje najemnin v letu 2018.

Revizijsko poročilo bo javno dostopno do poletja

Revizorji so res izvajali revizijo poslovanja občine v letu 2016. Sklep o uvedbi revizije so izdali 21. junija 2017. Pred slabim mesecem, 15. januarja 2019, pa so izdali tudi osnutek revizijskega poročila, v katerem so predstavljene ugotovitve revizorjev. Osnutek poročila je še v pregledu, zato ni javno dostopen.

Šele po objavi pa bo točno znano, kaj vse je bilo navedeno v pogodbi med občino in podjetjem tajkuna Benčine. Glede na pričakovanja bo končno revizijsko poročilo izdano v prvi polovici leta 2019.

Računsko sodišče smo vprašali, kako je z najemninami in ali so revizorji priporočili ali celo naložili njihovo neplačevanje.

Pojasnili so nam: »V primeru podeljenih stavbnih pravic in najemu objektov, ki so bili zgrajeni v okviru podeljenih stavbnih pravic, računsko sodišče od revidirancev nikoli ni zahtevalo prenehanja plačevanja najemnine oziroma nadomestila.«

V vrtcu Čebelica ob osnovni šoli v Šentrupertu je 106 otrok. V vrtcu je pet oddelkov, še eden je v osnovni šoli, kjer je 206 učencev. V občini zatrjujejo, da vrtec deluje normalno in ni bojazni, da bi vrtec zaprli.

J. M.