Pozor: Okuženo meso za kebab tudi v naših krajih

V zadnjem tednu je izbila afera z okuženim mesom iz Poljske. Nato je podjetje Alebon, ki že od leta 2003 deluje v Ljubljani, prejšnji teden odpoklicalo najprej le 175 kilogramov mesa za kebab, nato pa še skoraj 12 ton mesa.

Sporno meso so odpoklicali s slovenskega, hrvaškega in madžarskega trga, kot razlog so navedli sum na prisotnost bakterije salmonela, bakterije E.coli in ostankov veterinarskih zdravil.

Izkazalo se je, da podjetje Alebon na Poljskem proizvaja sveže kebab meso in ga lokalom s hitro prehrano prodaja po celi Evropi. V sporni poljski klavnici pa ni bilo nadzora nad označevanjem zdravstvene ustreznosti mesa, v klavnici ni bilo sistematičnega preverjanja označevanja živali ob sprejemu, težave imajo tudi z zagotavljanjem sledljivosti in s kadri, predvsem veterinarji.

Dnevnik danes razkriva, da je okuženo meso od Alebona v Sloveniji prejelo kar 41 različnih ponudnikov hitre prehrane.

Prejemniki so iz 25 slovenskih krajev, med njimi so tudi ponudniki hitre prehrane iz Črnomlja, Metlike, Novega mesta in Kočevja.

Preostali kraji, kjer so ponudniki hitre prehrane dobili okuženo goveje kebab meso, so: Hrastnik, Ilirska Bistrica, Izola, Kamnik, Kranj, Laško, Lendava, Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Nova Gorica, Portorož, Postojna, Ptuj, Radomlje, Radovljica, Sevnica, Slovenj Gradec, Štore, Velenje in Zagorja ob Savi.

C. R.