Trebnje: Županove tri glavne obljube, ki jih bo v tem mandatu zagotovo uresničil

Trebnje - mesto (foto: Občina Trebnje)

Alojzij Kastelic iz Dolenjih Ponikev je župan Občine Trebnje že od leta 2006 dalje. Na jesenskih volitvah je med štirimi kandidati s 50,49 odstotka glasov zmagal že v prvem krogu. Župan je že četrti mandat. Konec avgusta bo dopolnil 59 let, po poklicu je trgovec.

Ob nastopu mandata je napovedal, da bodo v tem mandatu, ki se izteče leta 2022, “Trebnje skušali premakniti še kakšno stopničko višje”.

Alojzij Kastelic

Župana smo zato vprašali, katere so njegove prirorete, čemu bo namenil največ pozornosti in kaj lahko obljubi, da bo zagotovo uresničil. Zanimalo nas je še, kako si je zastavil delo v občinskem svetu, kako občina sodeluje z državo in kaj pričakuje od nje. Povedal nam je naslednje:

Katere bodo tri glavne stvari, ki jim boste v vašem mandatu namenili največ pozornosti, kaj konkretno je tisto, kar obljubljate, da boste zagotovo uresničili?

V tem mandatu bo Občina namenila največ pozornosti naslednjim projektom:
1. Dokončanje vrtca v Šentlovrencu,
2. Kohezijski projekti (industrijska cona, kanalizacija Trebnje, kolesarske steze)
3. Izgradnja druge osnovne šole v Dolenji Nemški vasi.

Kakšna je koalicija v Občinskem svetu?

V Občinskem svetu ni koalicijskega povezovanja, z večinskim delom se poskušam usklajevati in računam na razumske sogovornike. Ta način se je v prejšnjem mandatu izkazal kot dober in v atmosferi sodelovanja je marsikatera zadeva lažje rešljiva, tako, da se mi zdi najboljša naložba v razvoj občine. To zahteva več časa, usklajevanja, več pogovarjanja in nekoliko več napora za župana.

Ali ima občina morda težave z likvidnostjo in kakšno je sodelovanje z državo?

Občina Trebnje nima nobenih likvidnostnih težav. Sodelovanje z državo je na solidni ravni, nič proti pa ne bi imeli, če bi pospešili nekatere državne projekte, npr. ureditev H1, zahodna navezava pri Štefanu. Veselilo bi nas, če bi tudi šolsko ministrstvo imelo kakšna finančna sredstva za investicije v vzgojo in izobraževanje, predvsem na investicijskem področju.

J. M.