Semič: Občinski svetniki zahtevajo, da županja prevzame odgovornost, izjave prekliče in se opraviči

Semič, središče s Štefanovim trgom (vir: arhiv)

Pet članov semiškega občinskega sveta od županje Polone Kambič zahteva opravičilo in preklic izjav oz. pozivov k opuščanju ukrepov za zajezitev epidemije covida-19.

“Obsojamo njene izjave, ki niso primerne v času, ko skoraj ni več na razpolago bolnišničnih postelj za bolnike,” so v pozivu županji poudarili svetniki.

“V teh težkih časih ni pomembno, ali je v zakonu zapisano, kako moramo ravnati. Pomembno je, da se čim bolj izolira virus, da je čim manj težkih bolezenskih potekov in smrti,” po navedbah STA izpostavljajo občinski svetniki Sonja Klemenc Križan, Dina Šmalc, Damir Stare, Urška Banovec in Anton Križe.

Kot so poudarili, njene izjave niso primerne, sploh v času, ko zmanjkuje bolnišničnih postelj, ko Sloveniji z medicinskim kadrom pomagajo sosednje države ter ko znanstvena in medicinska sfera opozarjata na težko zdravstveno situacijo.

“Zelo pomembno je, da vsi ravnamo tako, da preprečimo širjenje virusa, da se zavedamo težke zdravstvene situacije in spoštujemo ukrepe, ki so nujni za zajezitev virusa. Spoštujmo navodila zdravnikov,” so pozvali svetniki in dodali, da se moramo vsi obnašati odgovorno, zase in za širšo družbo.

Izjave županje po njihovem mnenju v semiško skupnost ne sodijo.

“Zahtevamo, da županja prevzame odgovornost za izjave, da jih prekliče in se opraviči, ne samo občanom Občine Semič ampak vsem, ki so prizadeti zaradi njenih izjav,” so zapisali.

Kambičeva je pred dnevi OŠ Belokranjskega odreda Semič pozvala k opustitvi vseh ukrepov. Več o tem smo poročali tukaj 

Na županjine izjave se je v petek odzval tudi minister za javno upravo Boštjan Koritnik in ocenil, da Kambičeva “ne more oz. ne bi smela več opravljati svoje funkcije”.

Vodstvo osnovne šole je sporočilo, da bo še naprej upoštevalo ukrepe, saj verjamejo stroki, podprla sta jih tudi ministrica za izobraževanje Simona Kustec in sindikat SVIZ.

A. L.