Semiška županja zavozila, zdaj grozi ravnateljem

Polona Kambič, 54-letna županja Občine Semič (vir: Zajem zaslona)

Je razlog županjinih groženj ravnateljem v težnji po prikrivanju dejanskega števila okužb, kar je tudi del njene odgovornosti? Jo je česa strah? Želi županja kaj prikriti? Tisto, za kar nosi veliko osebno odgovornost prav ona? Ali pa so za ravnanji Polone Kambič, županje Občine Semič, res samo egoistična-osebna prepričanja, kakor so to včeraj zapisali v glavnem sindikatu vzgoje in izobraževanja (SVIZ)?

Odgovore zaenkrat pozna le Kambičeva, dejstvo pa je, da so se okužbe v občini v času od 22. oktobra do 18. novembra letos povečale za 43-krat.

Gre pa za občino, kjer je bolniški stalež nad povprečjem v državi, višja od povprečja je tudi starost prebivalstva. In dalje: občina je manj razvita od povprečja v državi (in manj od Metlike). Pod povprečjem so vključenost otrok v vrtce, stopnja delovne aktivnosti, in kar je zelo pomembno – neto plače so v občini za petino (20 %) nižje od povprečja v državi.

V občini tudi ni nobenih večjih projektov v izvajanju.

Gospodarstveniki nezadovoljni

Na to, da semiška županja s svojimi ravnanji povzroča škodo gospodarstvu, lokalni gospodarstveniki opozarjajo že dlje časa.

Višji delež okužb in nižja precepljenost jim namreč povzročajo še dodatne stroške.

Največ okužb, najmanj cepljenih

Občina Semič ima 3887 prebivalcev, doslej potrjenih primerov okužb je bilo 859 ali pri 22,1 % prebivalcev. Delež doslej okuženih je najvišji v Beli krajini. Hkrati je v občini Semič najnižji delež cepljenih.

Z vsemi odmerki cepiva, kar je pogoj za izpolnjevanje pogoja PCT, je v občini cepljenih 1857 ljudi, 47,8 % vseh, v državi je to 54 %. Če bi bila občina vsaj v povprečju države bi moralo biti 2099 cepljenih ali 242 ljudi več.

Okužbe v občini naraščajo postopoma. Od 1. do 18. novembra je število aktivno okuženih naraslo za več kot tretjino oz. 36,6 odstotka. Od 22. oktobra do 18. novembra je bila rast okužb kar 43-krat višja.

Koliko je bilo smrti v občini, nismo raziskovali. V regiji JV Slovenija je doslej 360 obolelih s covid-19.

To so podatki, ki kažejo, da je županja Polona Kambič s svojimi idejami o tem, da opredeljeni higienski predpisi in strokovni epidemiološki ukrepi niso potrebni, hkrati pa s svoje pozicije moči razširja še dvom v obstoj virusa, največ škode naredila prav lastnim občanom in občankam.

Grožnje ravnateljem

Kot da ni dovolj hudo, Kambičeva je šla še korak dlje. V četrtek je Osnovno šolo Semič pozvala k opustitvi vseh ukrepov, saj da “kršijo temeljne človekove in otrokove pravice in svoboščine, in sicer s prisiljevanjem v nošenje obraznih mask, vzdrževanjem socialne razdalje med otroki in do drugih oseb ter med učitelji, s pogojevanjem udeležbe pri pouku ob trikrat tedenskem testiranju, z izpolnjevanjem splošnih PCT pogojev”.

Pismo, ki ga je tudi javno objavila, je naslovila na ravnateljico mag. Andrejo Miketič (mandat ji poteče konec decembra) in njenega naslednika Tomaža Pavlakoviča. To ji ni zadoščalo, pismo je poslala še drugim belokranjskim osnovnim šolam.

Burni odzivi: Ravnanje neodgovorno, škodljivo in nevarno

Včerajšnji odzivi so bili burni. Ravnateljica Miketičeva je za medije povedala, da se na šoli trudijo upoštevati veljavne ukrepe, “stroki zaenkrat zaupa in misli, da je prav, da delajo res v dobro vseh skupaj in da poskušajo ta virus nekako omejiti”.

Na ravnanje županje so se ostro odzvali tudi Sindikatu vzgoje in izobraževanja (SVIZ), ki ga vodi Branimir Štrukelj. Ravnanje županje so označili za skrajno neodgovorno ter škodljivo oziroma v trenutnih razmerah celo nevarno. Izrazili so ogorčenje, “da županja zaradi lastnega nestrinjanja z opredeljenimi higienskimi predpisi in zapovedanimi epidemiološkimi ukrepi ter iz egoistično-osebnega prepričanja v neobstoj virusa s pozicije moči od ravnateljice šole in tamkaj zaposlenih zahteva, naj kršijo veljavne predpise”. Ravnateljici in zaposlenim so dali polno podporo.

Te so bili deležni tudi od ministrice za izobraževanje, znanost in šport dr. Simone Kustec. Minister za javno upravo mag. Boštjan Koritnik pa je sporočil, da županja Polona Kambič “ne more oz. ne bi smela več opravljati svoje funkcije. Gre za nedopustno spodkopavanje naporov za umiritev zdravstvenih razmer.” Napovedal je tudi inšpekcijski nadzor nad spoštovanjem ukrepov na občini. Kambičeva je namreč napovedala tudi nespoštovanje odlokov na sami občini.

Občani pa pričakujejo, da bo morebitne globe zaradi kršitev plačala iz svojega žepa.

V vrtcu okužbe ali sumi pri več kot polovici otrok

V sklopu Osnovne šole Semič delujeta Podružnična šola Štrekljevec in Vrtec Sonček v Semiču.

Podatki pa kažejo, da je v teh ustanovah nadpovprečno odkritih novih okužb ali pa obstajajo sumi za to. V Osnovni šoli je trenutno 6 primerov, na Štrekljevcu 1, v vrtcu Sonček pa je kar 89 primerov okužb ali sumov na okužbe.

V teku včerajšnjega dne so številke samo še naraščale. Česa podobnega v drugih ustanovah ni.

Vedeti je treba, da je v semiškem vrtcu vsega 174 otrok (stanje 31. december 2020), 89 primerov okužb ali sumov na okužbe pa pomeni težavo pri več kot polovici vseh otrok.

Je dejansko stanje morda tisto, ki vodi županjo k novim “izzivom”? K neupoštevanju ukrepov spada namreč tudi obvezno testiranje otrok. Če tega ni, tudi podatkov o okužbah ni. Ali pa jo vodijo zgolj egoistična-osebna prepričanja? V tem trenutku je to težko realno oceniti.

Vsekakor pa je naloga županje vse kaj drugega kot pa to, da ravnateljem grozi in jim vsiljuje svoja osebna prepričanja.

Podatki so naslednji:

Osnovna šola Semič
Vrtec Sonček v okviru semiške osnovne šole
Podružnica Štrekljevec

A. L.