ponedeljek, 22 julija, 2024
Doma Bela krajina Semič: NLB namerava zapreti poslovalnico, ki je edina banka v občini

Semič: NLB namerava zapreti poslovalnico, ki je edina banka v občini

Semič

Nova Ljubljanska banka (NLB) namerava s 15. junijem zapreti poslovalnico v Semiču, krajani in občina so nad tem ogorčeni. Zbirajo tudi podpise pod peticijo za ohranitev poslovanja poslovalnice.

Peticijo je možno podpisati: tukaj

Semiška županja Polona Kambič nam je po tem, ko smo jo zaprosili za mnenje o nameri NLB, odgovorila naslednje:

“V občini Semič smo ogorčeni nad odločitvijo Nove Ljubljanske banke, da s 15. junijem 2020 zapre poslovalnico v Semiču. To je edina banka v naši občini. Deluje že od leta 1974. Zaupa ji večina podjetij in njihovih zaposlenih v občini ter dobrih 90 % vseh občank in občanov, kar je gotovo fenomen v slovenskem prostoru.

Njeno zaprtje bi predstavljalo velike težave starejšim občanom, ki niso vešči uporabe sodobnega elektronskega bančništva ali celo nimajo tehničnih možnosti za to.

Do najbližje poslovalnice bi morali tudi do 18 km daleč v eno smer, kar bi povzročalo nepotrebne stroške, nevšečnosti in težave za občane brez lastnega prevoza.

V podporo ohranitvi poslovanja NLB poslovalnice v Semiču smo odprli spletno peticijo in prosimo za podpis le te. Prav tako zbiramo podpise podjetnikov v občini, ki imajo odprte svoje račune na NLB poslovalnici v Semiču, ki jih bomo skupaj s pisno peticijo posredovali na naslov NLB d. d.

Informacijo o zaprtju so na seji občinskega sveta v sredo obravnavali tudi svetnice in svetniki in sklepali v podporo ohranitvi poslovanja NLB poslovalnice v Semiču.”

Za razloge o zaprtju smo vprašali tudi v NLB. Sporočili so, da so zaprtju obvestili vse stranke in lokalno okolje, to je občino. Prenose računov pa že pripravljajo. Kot razlog navajajo optimizacijo poslovne mreže, že dlje časa pa opažajo, da se uporabniške navade strank spreminjajo in vse pogosteje uporabljajo digitalne načine poslovanja.

“Te spremenjene navade bodo prav gotovo tudi v prihodnje bistveno vplivale na obisk naših poslovalnic, zato smo se na podlagi analize ključnih kriterijev, kot so rentabilnost, potencial za širitev in geografska umeščenost, ter predvidenih razmer na trgu odločili, da nadaljujemo z optimizacijo naše poslovne mreže, v okviru katere s 15. junijem zapremo vrata NLB Poslovalnice Semič,” so zapisali.

Dodajajo, da bankomat v Semiču ostaja in da lahko tiste, ki bodo imeli zaradi prenosa poslovanja na drugo lokacijo težave z dostopom, to je predvsem starejše, obišče ekipa mobilnih bančnikov.

Do konca leta nameravajo uvesti še mobilno bančno poslovalnico, ki bo v kraj prihajala po vnaprej določenem urniku in bo možno opraviti bančne storitve.

NLB je sicer že objavila, da s 15. junije zapira 10 poslovalnic po Sloveniji, poleg Semiča še poslovalnice Bled, Lucija, Mislinja, Poljanska, Radenci, Senovo, Stari trg, Šentvid in Tržaška.

A. L.