Samotestiranje v šolah steklo brez večjih težav

(vir: pixabay.com)

Učenci in dijaki se bodo od danes v šolah trikrat tedensko obvezno samotestirali na novi koronavirus. Po do zdaj zbranih podatkih je samotestiranje steklo gladko in brez večjih težav, tudi pri najmlajših. Učencev, ki so zaradi nestrinjanja staršev s samotestiranjem ostali doma, je po navedbah ravnateljev malo, točne podatke o tem na ministrstvu še zbirajo.

Tisti, ki niso cepljeni in niso preboleli covid19, se začasno izobražujejo na daljavo. Kot so povedali ravnatelji, takih učencev ni veliko.

Zdravstveni minister Janez Poklukar in šolska ministrica Simona Kustec poudarjata, da gre za nujen ukrep, če želimo, da šole ostanejo odprte.

Ministrica je pred današnjim začetkom samotestiranja vseh učencev v šolah v video nagovoru prosila, naj vsi pomagajo ter zaupajo zdravstveni in pedagoški stroki, da bodo lahko otroci, predvsem najmlajši med njimi, še naprej obiskovali pouk v šolah.

Kako je v primeru, ko ni soglasja staršev?

Ukrepom sicer nasprotujejo nekateri starši, ravnatelji pa so izpostavljeni tudi pritiskom. Ministrstvo je po včerajšnjem ponovnem pogovoru z ravnatelji šolam poslalo dodatna pojasnila.

Če bi v šolo prišel otrok brez soglasja staršev za samotestiranje, mu šola zagotovi varno okolje, ki poleg preprečevanja okužbe preprečuje tudi povečanje stiske in stresa učencev, starše pa pozove, da nemudoma pridejo ponj, so zapisali v okrožnico. Šola o tem obvesti tudi center za socialno delo. Če otrok pisno soglasje starša zgolj pozabi, ga starši lahko podajo tudi ustno.

Kako je v primeru pozitivnega testa?

Samotestiranje je predvideno praviloma ob ponedeljkih, sredah in petkih. V primeru pozitivnega testa mora ravnatelj o tem obvestiti starše učenca. Če je rezultat samotestiranja pozitiven, sošolci in učitelj do rezultata PCR-testa učenca normalno nadaljujejo pouk, učenec pa mora biti do izvida testa v izolaciji. Starši so lahko navzoči pri testiranju najmlajših.

M. D.