S predstavitve čarobnih zvočnih pravljic v DSO Trebnje

Utrinek iz DSO Trebnje (foto: A1)

Tudi v letošnjem decembru bo A1 s pomočjo pravljic pričaral čarobno vzdušje širom Slovenije. V okviru projekta Lahkonočnice bodo decembra ustvarili 31 novih zvočnih pravljic, ki so jih posebej za projekt ustvarili sodobni slovenski pravljičarji.

Kot pomoč pri iskanju navdiha za ustvarjanje pravljic in spodbujanje otroške domišljije pa je med otroki že zaokrožila Pravljična škatla. Ta je v tem tednu začela svojo pot po Sloveniji, najprej v domovih za starejše občane, z novimi pripovedovalci, in nato tudi po vrtcih. Na takšen način in s pomočjo projekta Lahkonočnice želijo vzpodbujati kreativnost, bogatiti domišljijo in najmlajšim približati pravljice.

Lahkončnice oziroma zvočne pravljice so danes predstavili v Trebnjem, v Domu starejših občanov.

Navzoči so bili avtor Žiga X Gombač, ilustratorka Maja Kastelic, pripovedovalec Alojz Kafol iz Doma starejših občanov (DSO) Trebnje in Tanja Kos iz podjetja A1. V okviru predstavitve pa je pravljičar skupaj z otroki iz Vrtca Trebnje nato tudi ustvaril tudi pravljico, ki je nastala s pomočjo Pravljične škatle, v kateri so predmeti, ki služijo kot navdih za nastanek nove zgodbe.

Zvočne pravljice, lahkonočnice, ki jih berejo pripovedovalci iz domov starejših občanov, so dostopne na spletnem mestu lahkonocnice.si. 

Pripovedovalcem iz Doma starejših občanov (DSO) Fužine v Ljubljani so se pridružili še pripovedovalci iz DU Postojna, DSO Trebnje in DSO Tezno.

Pripovedovalci iz DSO Trebnje so: Alojz Kafol, Ivana Vreček, Jožica Lamovšek Ježek, Marija Bradač, Milena Predalič in Roman Hirkić.

Lahkonočnice so sicer edinstven primer spodbujanja ustvarjalnosti in prepletanja medgeneracijskih vezi prek pravljic sodobnih slovenskih pravljičarjev in ilustratorjev.

Priljubljene zvočne pravljice, lahkonočnice, dostopne tudi na spletnem naslovu, so: Prvič do polnoči, Cvetna vila v vrtcu, Super prijateljstva in Morski zmaj.

O projektu Lahkonočnice

Lahkonočnice so zbirka avtorskih pravljic v obliki digitalnega zvočnega zapisa (zvočne pravljice), ki so brezplačno dostopne prek tablice, telefona ali računalnika na spletnem naslovu lahkonocnice.si.

Do 31. 12. 2017 bo A1 na spletnem mestu vsak dan objavil po eno novo pravljico. V enem letu je 71 pravljic doseglo več kot 130 tisoč poslušanj, pri čemer je spletno stran obiskalo več kot 105 tisoč unikatnih obiskovalcev.

Snemanje Lahkonočnic je sprva potekalo v sodelovanju s trinajstimi izbranimi stanovalci doma Doma starejših občanov (DSO) Fužine, nato so se jim pridružili še pripovedovalci iz DU Postojna, DSO Tezno in DSO Trebnje. V okviru projekta Lahkonočnice so nato v domovih za starejše z izbranimi pripovedovalci snemali branje pravljic, ki so zdaj dostopne vsem otrokom. Za pripovedovalce so izvajali tudi delavnice retorike in interpretacije.

Pravljična škatla (DSO Trebnje, foto: A1)
Utrinek iz DSO Trebnje (foto: A1)
Utrinek iz DSO Trebnje; medgeneracijsko druženje (foto: A1)
Šest pripovedovalcev pravljic iz DSO Trebnje.  (foto: A1)

C. R.