S-FACTOR letos z rekordno udeležbo!

Broške - Logotip letošnjega S-Factorja je srce.

Otroci s posebnimi potrebami so prav tako kot drugi otroci srčni, iskreni, ustvarjalni, željni zabave in sklepanja prijateljstev ter vsekakor veseli, ko jih nekdo pohvali. Vsega tega ne manjka v projektu S-Factor, ki ga organizira Osnovna šola Milke Šobar – Nataše Črnomelj.

Glavni poudarek projekta  je na videu kot orodju inkluzije – s predstavitvijo izdelanih videov v javnosti širimo zavedanje o zmožnosti in ustvarjalnosti oseb s posebnimi potrebami.

Letos je na vrsti peta izvedba tega mednarodnega festivala in kot pravijo organizatorji, je eden od rekordov že dosežen.

S-Factor je mednarodni festival videov, osrednji cilj projekta pa so “predvsem vključevanje učencev s posebnimi potrebami v projekt, sodelovanje z drugimi šolami, vrtci in podobnimi ustanovami, izdelava videov, predstavitev izdelanih videov širši javnosti in izmenjava izkušenj”, pravi Vlasta Lah, ki je zasnovala idejo o festivalu.

“S-Factor se je začel v Angliji kot šolska prireditev talentov dveh ustanov za učence s posebnimi potrebami (Kelfort in Hilltop School) iz okolice Sheffielda. Kot del šova talentov se je odvijala tudi predstavitev glasbenih videov. Na tak način so lahko v prireditev vključili prav vse otroke, tudi tiste, ki na odru ne morejo ali ne želijo nastopati,” razloži Lahova in doda, da so leta 2015, ob deseti obletnici S-Factorja, prireditev razširili mednarodno, v projekt pa se je vključila tudi OŠ Milke Šobar – Nataše iz Črnomlja.

En rekord že dosežen – največ sodelujočih šol in udeležencev doslej

“Letošnji 5. festival v nas vzbuja pozitivno tremo ter nestrpno pričakovanje letošnjih videov. Imamo rekordno število udeležencev iz Slovenije, Madžarske, Avstrije, Škotske, Hrvaške, Bosne in Hercegovine ter Srbije,” pojasnjuje Dijana Brinac, ki je od Lahove letos prevzela vodenje projekta. Prijavljenih je kar 27 šol in organizacij, sam organizacijski odbor projekta pa je že nadvse aktiven več mesecev. “Tokrat smo aktivni na večini družbenih omrežij, že je aktualna tudi zgodba z broškami in zapestnicami, ki jih ponujamo na fizičnih lokacijah po Beli krajini ter preko spleta.” Letošnjo broško je upodobila Tina Jakopič, za zapestnicami pa stoji Nace Mirosavljević.Logotip letošnjega S-Factorja je srce, sestavljeno iz dveh različnih kosov sestavljanke. Tako nekako vidimo definicijo prijatelja. Z nekom, ki je morda popolnoma drugačen od nas, lahko skupaj tvorimo nekaj čudovitega. Z gotovostjo trdim, da bomo v prihodnjih mesecih priča naši definiciji in viziji prijateljstva tudi v živo,” dodajajo organizatorji.

 Te dni sodelujoči snemajo video posnetke, ki jih morajo poslati do 17. aprila, zaključna prireditev projekta S-Factor pa bo 25. maja.

Podprite projekt z nakupom brošk, ki simbolizirajo prijateljstvo

Z broškami, ki jih izdelujejo učenci in mentorji, želijo tudi tokrat širiti prepoznavnost festivala in krepiti zavedanje javnosti o raznovrstnosti močnih področij oseb s posebnimi potrebami. Za naročilo brošk lahko pišete na [email protected], prostovoljne prispevke pa lahko nakažete s pomočjo QR kode. Lokacije, kjer lahko broške kupite: v Črnomlju – Napoleon Caffe, TIC Črnomelj in Knjižnica Črnomelj; Metlika: Hiša dobrot Bele krajine, Bar Bartuš; Semič – TIC Semič; Vinica – Spominska hiša Otona Župančiča.

Vse vabijo tudi k spremljanju profilov na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Tik Tok, kjer bodo organizatorji sproti objavljali zanimivosti, povezane s projektom, ter razne fotografije in video utrinke.

Več o samem projektu, tudi arhivske posnetke, dogajanje iz minulih let, pa najdete na uradni spletni strani projekta S Factor: https://sfactor.splet.arnes.si/.

Vse pomembne povezave na enem mestu – družbena omrežja itd. pa so na voljo na tej povezavi: https://linktr.ee/sfactor.festival

V nadaljevanju objavljamo nekaj fotografij, za povečanje kliknite na fotografijo:

S. G. / Foto: OŠ MŠN Črnomelj