Romana Tomc v Črnomlju: “Zagovarjam to, da imamo meje pod kontrolo, torej zaprte meje.”

Evropska poslanka Romana Tomc na pogovornem večeru v Črnomlju.

Včeraj popoldne je v prostorih Pastoralnega centra v Črnomlju potekal pogovor z evropsko poslanko Romano Tomc, ki ga je povezovala mag. Maja Kocjan.

V uvodnem nagovoru je evropska poslanka Romana Tomc podala nekaj orisov iz svojega življenja, dela v Evropskem parlamentu in predstavila svoje priljubljeno področje, to je področje davkov. Nato se je dotaknila slovenskega pokojninskega področja, ki ga je, poleg zdravstva, označila za tistega, za katerega je v Sloveniji poskrbljeno najslabše in se o njem Vlada RS ne pogovarja, kako ga bomo izboljšali: “Pol leta Šarčeve vlade si bomo zapomnili predvsem po tem, da je zamenjala svoje ministre.” Romana Tomc je dejala, da so nekateri zadovoljni s sedanjo vlado zaradi dviga plač, a opozorila, da je to zasluga zakona in ne vlade,

“vsa ta povišanja pa so bila strokovno nepremišljena, ker so na drugi strani povzročila višje stroške nekaterih uslug, npr. domov za upokojence.”

Dosedanji ukrepi so predvsem populistični

Evropska poslanka Romana Tomc

Romana Tomc je dejala, da se strinja z dvigom minimalne plače, a na drugačen način, in sicer z dvigom davčne olajšave: “Ukrepi, storjeni do sedaj, so predvsem populistični, vlada pa denar, ki ga je zaradi gospodarske rasti več, porablja nepremišljeno. Bojim se, da se bo ob tej potrošnji ponovila situacija iz leta 2009.” Ocenila je, da zaradi gospodarske rasti Vlada RS lahko porablja denar, vendar ga zaenkrat povsem nepremišljeno. “Troši več, kot bi smela trošiti in si ne dela nobenih zalog.”

Predsednik vlade ni tisti, ki bi vodil vlado

Evropska poslanka je podala tudi svoje mnenje o Šarčevem delu kot predsedniku vlade: “Ta koalicija že kaže svoje šibkosti. Predsednik vlade ni tisti, ki bi vodil vlado. Predsednik samo skuša poslušati tisto, kar mu narekujejo stranke iz ozadja. Tisto, kar reče Luka Mesec, ima zadnjo besedo v Vladi RS. Levica ni nepogrešljiva.”

Pokojninsko področje in zdravstveni sistem najslabše urejena

Na vprašanje moderatorke, kako ocenjuje predstaljeno pokojninsko reformo, je dejala, da je pokojninsko področje poleg davčnega tisto, ki ji predstavlja največji strokovni izziv. “To je tisto področje, kjer je poleg zdravstvenega sistema v Sloveniji najslabše. Te težave se pometajo pod preprogo in se kdaj pa kdaj naredi kakšna všečna poteza, zato da ljudje malo pozabijo,” je bila kritična Tomčeva.

Omenila je, da je pokojninski sistem sicer čista matematika, vendar se v Sloveniji ne pogovarjamo, kaj bomo naredili, da bomo pokojninsko blagajno napolnili. Dejala je, da moramo na področju pokojnin ustvariti večje povezave med vplačanimi prispevki in pokojninami, saj drugače nihče, sploh pa mladi, ne bodo več v pokojnine verjeli. V nasprotnem primeru bomo prejemali pokojnine, ki bodo manjše kot socialna pomoč.

Romana Tomc: “Za pokojnino plačujemo prispevke. To je tisto, kar nam bi moralo po koncu delovnega razmerja pripadati.”

Omenila je, da bi morali najprej naš pokojninski sistem očistiti, predstavila je tudi model Švedske, po katerem bi se morala zgledovati tudi Slovenija.

Slovenija ne zna izkoristiti evropskega denarja

Kocjanova je izpostavila slabo črpanje Vlade RS na področju EU sredstev, saj je med leti 2014 – 2019 porabila samo 18 odstotkov. Tudi Tomčeva je ob tem izrazila zaskrbljenost, da Slovenija bolje ne izkoristi tega denarja. Dotaknila se je tudi makete 2. tira in na konkretnem primeru prikazala način slabe porabe EU-sredstev, kajti pogodba s podjetjem, ki je maketo izdelala, je bila sklenjena. To podjetje pa ima zdaj vso pravico, da zahteva denar iz podpisane pogodbe.

O delu v Evropskem parlamentu

Romana Tomc je v nadaljevanju predstavila tudi njeno dosedanje petletno delo v Evropskem parlamentu in dodala, da Bruselj ni tako daleč, kot nekateri mislijo.

“S trdno voljo in predanostjo je lahko tudi v Bruslju slišan glas Slovenije in so predstavljeni problemi, ki se dotikajo naše države, torej vseh njenih državljanov.”

Romana Tomc: “Zagovarjam to, da imamo meje pod kontrolo, torej zaprte meje.”

Moderatorka okrogle mize Kocjanova je še izpostavila, da se v Črnomlju spopadajo z veliko težavo, in sicer s porastom ilegalnih prehodov mej, predvsem tudi v času pomladi. Tomčeva je ob tem vprašanju poudarila, da se ji zdi Orbanov model in njegov sistem obnašanja do migrantov dostojen. Bil je dovolj močan, da je zdržal vse pritiske in postavil meje svoji državi.

“Mi imamo pravico in moramo zagotoviti, da vemo, kdo v našo državo prihaja. Pride lahko samo tisti, za katerega vemo, kdo je, in tisti, ki ima dokumente za vstop. Zagovarjam to, da imamo meje pod kontrolo, torej zaprte meje,« je dejala evropska poslanka.

Dodala je tudi, da bi morali ljudje striktno ločevati, kdo so migranti in kdo so begunci. Beguncem je treba pomagati, dokler pomoč potrebujejo. “V Slovenijo pa prihajajo tisti, ki niso begunci in mi tega ne ločujemo. Migrantje iščejo zaledje bogate, socialne Evrope. Za te ljudi so izumili novo ime, to so sedaj pribežniki, celo podnebni migrantje,” je strnila svoje misli o migrantskem vprašanju.

Ob koncu okrogle mize so navzoči zastavili evropski poslanki še nekaj aktualnih vprašanj iz evropskega parketa in slovenske politike. Ob koncu je sledila še pogostitev v predverju Pastoralnega centra.

Kot včerajšnji gost je bil napovedan tudi poslanec dr. Anže Logar, ki pa je svojo odsotnost zaradi drugih obveznosti opravičil.

Pogovorni večer je pripravil Občinski odbor SDS Črnomelj. Posnetek pogovora je dostopen na njihovi Facebook strani video. Pogovor je prek Facebooka spremljalo preko 300 oseb, v prvi uri po objavi celotnega posnetka pa je bilo preko 600 ogledov.

L. M.