Romana Tomc stopnjuje pritisk na Evropski parlament in zahteva odziv

Evropska poslanka Romana Tomc

Minilo je že več kot mesec dni od zadnjega pisma Romane Tomc Sophie in ‘t Veld, v katerem jo je seznanila s priznanjem slovenskega premierja o političnem vmešavanju v nacionalko.

Zakon o RTV Slovenija je sprožil resne pomisleke glede vladavine prava in erozije medijske neodvisnosti v Sloveniji.

Razočarana nad kratkim odgovorom, ki ga je prejela, je evropska poslanka Romana Tomc povedala: “Kje so danes odgovori na ta vprašanja? Jih je skupina sploh prejela? Ostajam zavezana iskanju odgovorov, in predvsem zagovarjam preglednost pri delu evropskih institucij, zato sem predsednico DRFMG* pozvala, da vse javno objavi, saj mora biti javnost obveščena!”

Od Sophie In ‘t Veld je namreč dobila obvestilo, da je skupina 30. marca 2023 poslala vprašanja slovenskim oblastem, na katere pa še ni odgovora.

Poslala ji je tudi pismo generalnega direktorja RTV Slovenija Andreja Grah Whatmough, ki še bolj poudari nujnost zadeve. Postopki vlade za črtanje “težavnih” članov iz programskega sveta dodatno ponazarjajo erozijo demokratičnih vrednot v Sloveniji.

“Javnost mora vedeti, da odločitve Bruslja o teh zadevah še zdaleč ne temeljijo na strokovnem znanju. Vse je politična igra mačke in miši,” je povedala. Zato je vodjo skupine pozvala, naj javno razkrije vse zadnje postopke, povezane s Slovenijo. V kolikor neupoštevanje sodbe ustavnega sodišča glede zakona o RTV s strani slovenskih oblasti ne skrbi Sophie in ‘t Veld je to alarmni znak za evropske institucije. Pravočasen odziv s strani Evropskega parlamenta je namreč ključnega pomena. Razbliniti morajo skrbi, da so bila pretekla dejanja politično motivirana. To je edinstvena priložnost za skupino za spremljanje demokracije, da dokaže objektivnost.

*Skupina za spremljanje spoštovanja demokracije, načel pravne države in temeljnih pravic v članicah EU (DRFMG), predseduje ji evropska poslanka Sophie in’t Veld.

M. D.