Močno deževje zalivalo kleti in ceste

Fotografija je simbolična. (Vir: PGD Črnomelj)

Po obilnem deževju, ki je te dni zajelo državo, Agencija RS za okolje opozarja na povečano možnost zemeljskih plazov. Številni so se posebej na vzhodu države, sprožili že v minulih dneh, ponekod ogrožajo stanovanjske objekte. Še posebno kritično je na Šentilju.

Včerajšnje obilno deževje je tudi na našem območju povzročilo nevšečnosti, posredovati so morali gasilci.

Ob 15.26 je v naselju Črešnjevec pri Dragatušu, občina Črnomelj, meteorna voda zalivala kletni prostor bivalnega vikenda. Gasilci PGD Dragatuš so iz prostora izčrpali vodo in na cesti namestili protipoplavne vreče ter preprečili nadaljnje izlivanje vode iz ribnika preko ceste v objekt.

Ob 20.45 se je na lokalno cesto Sodevci-Dečina, občina Črnomelj, vsula zemlja z brežine. Za prevoznost ceste so poskrbeli dežurni delavci cestnega podjetja.

Ob 19.22 so se pod Šentpeterskem mostu na Otočcu, občina Novo mesto, zagozdile naplavine, katere so odstranili gasilci GRC Novo mesto.

Ob 20.12 so v kraju Potok, občina Straža, gasilci PGD Vavta vas in Dolenja Straža odstranili več naplavin, ki so se zaustavile ob podpornikih mostu preko reke Krke. Med odstranjevanjem naplavin je bil most zaprt za promet.

Zapora ceste Zameško-Kostanjevica na Krki zaradi vsakoletnih poplav.

Obilno deževje je nekaj težav povzročilo tudi pri vodooskrbi. Predvsem na območju Komunale Trebnje, ki je uporabnike, ki se z vodo oskrbujejo iz zasebnih vodovodnih sistemov Brezje-Ornuška vas, Češnjice pri Trebelnem, Debenec, Cirnik-Ravne in Velika Strmica v Občini Mokronog-Trebelno, obvestila, da je treba vodo pred uporabo prekuhavati.

Takšno je zadnje stanje:

Vir: Urad RS za zaščito in reševanje – SPIN (sos112.si)

A. L.