Rok za koriščenje turističnih bonov se počasi izteka

(vir: pixabay.com)

Po podatkih Finančne uprave RS (Furs) je bilo od začetka unovčevanja turističnih bonov do 4. novembra 2021 unovčenih 1.637.965 lanskih in letošnjih bonov, v skupni vrednosti 230,8 milijona evrov. Izkoriščenih je 80 odstotkov lanskih in letošnjih bonov, veljavnost bonov se bo iztekla 31. decembra 2021.

Veljavnost bonov za zdaj ne nameravajo podaljšati.

Turistični boni za leto 2020 so bili namenjeni predvsem spodbujanju turizma, učinki so bili pozitivni, namen je bil dosežen.

Boni za leto 2021 pa so namenjeni tudi za ostale dejavnosti, poleg turizma še za gostinstvo, šport in kulturo.

Do zdaj je bilo največ bonov iz leta 2021 unovčenih na področju gostinske dejavnosti (45 %), turizma (36 %), kulture (13 %) in športa (6 %).

Odstotek na področju kulture se je dvignil v zadnjih treh mesecih, to je v času začetka šole. Dve tretjini bonov na področju kulture je bilo namreč porabljenih za nakup knjig, učbenikov in delovnih zvezkov.

Na področju turizma je bilo največ bonov unovčenih v termah, na Obali in na Gorenjskem. Na Fursu pojasnjujejo, da ljudje pri unovčevanju bonov niso imeli težav, “zadeva teče. Orali smo ledino, a so se navadili tako ponudniki kot uporabniki”.

C. R.