Ribnica v znamenju 43. ribniškega semnja

Ribnica lani.

V Ribnici bo danes potekal že 43. ribniški semenj suhe robe in lončarstva, največji semanji dan in vseslovenski dogodek, ki ga obiščejo tudi številni tujci.

Prireditelji pravijo, da vreme v Ribnici vedno zdrži in sejem še nikoli ni bil odpovedan. Vsako leto opazijo tudi veliko tujcev, je pa to še vedno predvsem vseslovenski dogodek. Zadnja leta ponudniki posvečajo več pozornosti tudi kakovosti in raznovrstnosti hrane, a kolikor več jo pripravijo, vedno tudi vsa poide skoraj na mah.

    Medtem, ko se zdi, da ljudje trošijo vse manj in da taki semanji dnevi izgubljajo na veljavi, se ribniškemu kar dobro piše in še stoji trdno. 500 stojnic ponuja obilo priložnosti za trgovanje, pa tudi prodajalci pazijo na to, da smo ob nakupu zadovoljni.

Ob obisku Ribnice danes ne smemo izpustiti niti ogleda prikaza starih mojstrskih obrti na trgu, ker gre za starejše izdelovalce, ki obvladajo še stare tehnike izdelovanja suhe robe in lončenih izdelkov. Tudi na Ribniškem se namreč soočajo z vprašanjem, kdo jih bo nasledil in ali bo vse to znanje primerno ohranjeno.

Dogajanje se bo s tradicionalnim sprevodom po glavni ulici pred odprtjem 43. Ribniškega semnja začelo ob 9.15, ob 10. uri bo sledijo odprtje semnja z nagovori.

Semenj poteka v organizaciji Turističnega društva (TD) Ribnica, ki ga vodi Jože Zakrajšek.

Na njem ponujajo od lesene žlice do najmodernejšega avtomobila.

V nadaljevanju objavljamo nekaj fotografskih utrinkov z lanskega sejma.

foto: Občina Ribnica

C. R.