Resolucija o uvrstitvi ruske federacije med teroristične države test moralnega kompasa

Državni zbor RS, 16. marec 2023 (vir: Zajem zaslona)

V državnem zboru se je ob 12. uri začela izredna seja, poslanci in poslanke obravnavajo predlog Resolucije Državnega zbora RS o uvrstitvi ruske federacije med države, ki podpirajo terorizem. Predlog je vložila skupina poslancev in poslank Slovenske demokratske stranke.

“Resolucija o uvrstitvi med teroristične države je akt solidarnosti in umestitev na pravo stran zgodovine. To je test moralnega kompasa,” je uvodoma povedal predsednik SDS Janez Janša.

Resolucijo so sprejele že mnoge države članice, novembra lani jo je sprejel tudi Evropski parlament, vendar vsi slovenski evropski poslanci takrat te niso podprli. Evropski parlament je nato ob sprejetju tudi pozval države EU, naj storijo podobno. Slovenski državni zbor pa o predlogu, ki ga je prejšnji teden odbor za zunanjo politiko zavrnil, ne bo glasoval.

Mnenja glede sprejetja resolucije so različna, Janša jih je poimenoval kot “prazni izgovori”, češ, da bi z obsodbo Ruske federacije kot teroristične, obsodili celotni ruski narod. “Te besede smo poslušali po tem, ko je na Prešernovem trgu del tega Ruskega naroda, demonstriral in zahteval, da se Rusijo razglasi za državo, ki podpira mednarodni terorizem,”  je pojasnil Janša, ki dodal, da s to resolucijo stranka SDS obsoja tudi tisti del ruskega naroda, ki Putinovo agresijo podpira, “to je dejstvo”, je bil jasen.

Janša je pozval k ponovnemu premisleku k razumu vse, ki so glasovali proti, saj gre v tem primeru za agresijo nad neodvisno državo, “agresor na ogledu celotnega sveta uporablja metode mednarodnega terorizma, metode, ki jih je deloma bolj prikrito uporabljal že znotraj lastne države”, je pojasnil Janša na primeru Čečenije.

Poudaril je, da si je mednarodna javnost takrat zatiskala oči, saj ni bilo nobenih sankcij, zato si je danes Rusija lahko privoščila to, kar je vidno javnosti.

Koalicijska stran je na seji sicer priznala enoznačno, da je Rusija agresor, Ukrajina pa žrtev napada, nato pa podala argumente oz. izgovore, zakaj resoluciji ne bodo namenili glasu podpore.

O tem, da so Milan Kučan, Tanja Fajon, predsednica SD in trenutna slovenska zunanja ministrica proti sprejemu resolucije, smo že poročali. Svoje mnenje je z njima ali z njimi poistovetil tudi Robert Golob.

V stranki Levica stališče že ves čas zastopa ekstremni Miha Kordiš, tudi veliki nasprotnik Nata, ki tudi vseskozi ponavlja, da vojna v Ukrajini “koristi izključno interesom ZDA”. Nekaj njegovih izjav: “Toplo pozdravljam najavo predsednika vlade (Roberta Goloba), da novega pošiljanja slovenskega orožja v Ukrajino ne bo.”

“Nobene vojne z Rusijo. Mir ljudem.” “Orožje iz Zahoda v Ukrajino ne roma zato, ker bi delovnim ljudem pomagalo, ampak ker Nato izrablja vojno za proksi izčrpavanje Ruske federacije.”

Gregorič iz Golobove stranke

Če smo že pri Levici in ekstremnemu Kordišu navajeni takšnih eskapad, pa zelo čudi, da je velik podpornik Vladimirja Putina tudi poslanec Gibanja Svoboda, Miroslav Gregorič. Gregorič ni kdor si ga bodi. Je nekdanji direktor Uprave Republike Slovenije za jedrsko varnost marsikomu znan kot jedrski strokovnjak. Njegov podpis se je namreč znašel pod zastrašujočim pismom Kučanovih oz. levih intelektualcev, kulturnikov in celo športnikov in je bilo več kot očitno uperjeno proti Ukrajini, kar je bila voda na mlin Rusiji.

Podpis Gregoriča je nedvomno zaskrbljujoč v luči njegovega delovanja v hramu demokracije, saj je član odborov za obrambo in zunanjo politiko v Državnem zboru RS. Ker ima s tem dostop do zaupnih informacij, se pri nekaterih poraja vprašanje okrog nevarnosti, da bi lahko slednji informacije nesel kam drugam. V primeru, da bi do tega prišlo, bi bil lahko kot tak nevaren za slovensko nacionalno varnost.

Pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan (SD)

Putina in Ukrajino zagovarja tudi Dominika Švarc Pipan, ministrica za pravosodje iz vrst SD, ki jo vodi Fajonova. Konec avgusta 2022 je bila namreč edina, ki ni pritrdila besedam predsednice Evropske komisije Ursule Von der Leyen. Slednja je v nagovoru slovenskim vodilnim politikom dejala, da “Putin ne sme zmagati v tej vojni. Ukrajina mora zmagati.« Vsi v dvorani so to pozdravili, Dominika Švarc Pipan se je držala ‘kot marela’.

Izjave Fajonove navdihujejo Putinove medije ali – Tanja Fajon je putinova zvezdica

Ob koncu spomnimo še na to, da izjave Tanje Fajon navdihujejo Putinove medije. Na 26. posvetu slovenske diplomacije (26. 1. 2023), kjer so bili navzoči vodje slovenskih diplomatskih predstavništev in konzulatov ter predstavniki ministrstva, je Fajonova dejala, da trajni mir in stabilnost v Evropi brez Rusije nista mogoča. Njene izjave je nato povzela ruska tiskovna agencija Tass, objavili so z naslovom: “Slovenska zunanja ministrica ne vidi stabilnosti v Evropi brez Rusije.” Tanja Fajon je postala ruska ‘zvezdica’.

M. D.