Razkrinkali Kosovarje, ki so s prikazovanjem višjih plač v Slovenijo pripeljali družinske člane

Slika je simbolična.

Novomeški kriminalisti so zaključili obsežno kriminalistično preiskavo, v kateri so razkrinkali lažno prikazovanje višine plač državljanov Kosova, da so bili upravičeni do združevanja družinskih članov. Kazensko so ovadili pet oseb in podjetje, ki jim je to omogočilo.

 

Kot so v predkazenskem postopku ugotovili kriminalisti Policijske uprave (PU) Novo mesto, so državljani Kosova z dovoljenjem za prebivanje v Sloveniji, ki so bili zaposleni pri enem od delodajalcev na območju PU Novo mesto, v letih od 2014 do 2018 na upravne enote vložili več vlog za pridobitev dovoljenj za začasno in stalno prebivanje družinskih članov iz razloga združevanja družin.

Vlogam so prilagali plačilne liste, na katere jim je delodajalec zapisal lažne podatke, in sicer tako, da so bili prikazani višje plače, lažni dodatki za ločeno življenje in lažni stroški prevoza na delo.

Lažne podatke je delodajalec po ugotovitvah policije praviloma navajal zgolj na plačilnih listah, ki so bile potrebne za podajo vlog in so bile upoštevane pri izračunu za preverjanje zadostnih sredstev za preživljanje družinskih članov, za katere so bile podane vloge. Po odobritvi vlog pa omenjeni dodatki niso bili več obračunani, prav tako so bili prikazani zgolj minimalni osebni dohodki.

S tako prilagojenimi lažnimi plačilnimi listinami so preslepili upravni organ, da je ta izdal dovoljenja za prebivanje petim vlagateljem oziroma skupno 18 tujcem in njihovim družinskim članom, so zapisali na policijski upravi. Oškodovali so tudi javna sredstva, saj so bili družinski člani, ki so v Slovenijo prišli s pomočjo lažnih podatkov, po prijavi prebivališča upravičeni do različnih socialnih transferjev.

Za dokazovanje kaznivih dejanj so policisti v predkazenskem postopku pridobili številna obvestila in dokumentacijo ter bančne podatke. Izvedli so tudi hišne preiskave v stanovanjskih in poslovnih prostorih.

Po preiskavi so na pristojno državno tožilstvo vložili pet kazenskih ovadb zoper pet vlagateljev, hkrati so zaradi sostorilstva ovadili odgovorno osebo delodajalca in tudi samega delodajalca za skupno 54 kaznivih dejanj overitve lažne vsebine.

Prav tako so naknadno zoper isto odgovorno osebo istega delodajalca vložili kazensko ovadbo zaradi suma storitve 16 kaznivih dejanj overitve lažne vsebine, saj je ta preslepila uslužbenke upravne enote, da so 16 tujih delavcev, državljanov Kosova, prijavile za začasno prebivanje na naslovu, kjer pa ti dejansko sploh niso prebivali, saj za to v nedograjeni hiši ni bilo pogojev.

Predkazenski postopek je usmerjalo pristojno tožilstvo, so sporočili s PU Novo mesto.

A. V.