Dan, ko je Slovenija dokončno postala samostojna in suverena država

Tako so se 26. oktobra 1991 vojaki jugoslovanske vojske v Luki Koper odpravljali na ladjo.

V spomin na enega ključnih osamosvojitvenih dogodkov, odhoda zadnjega vojaka JLA iz Slovenije pred 32 leti, danes obeležujemo dan suverenosti.  S tem dogodkom je Slovenija, ki je v 10-dnevni vojni taktično in vojaško nadigrala takratno jugoslovansko vojsko, dokončno postala samostojna in suverena država.

 

Po razglasitvi samostojnosti in neodvisnosti Slovenije 25. junija 1991 so namreč proti mejnim prehodom Slovenije z Italijo, Avstrijo in Madžarsko krenile enote jugoslovanske vojske (JLA), da bi “zavarovale enotnost SFRJ”. Temu se je uprlo vodstvo novo nastajajoče države Slovenije in sledil je neizbežen spopad JLA z enotami slovenske Teritorialne obrambe in policije, ki sta jih vodila obrambni minister Janez Janša in notranji minmister Igor Bavčar.

Deseti dan vojne, 7. julija 1991, so ob posredovanju Evropske skupnosti Slovenija, Hrvaška in vodstvo SFRJ v Beogradu dosegli sporazum o prekinitvi ognja in trimesečni zamrznitvi projekta osamosvojitve, ki so ga povzeli v t. i. Brionski deklaraciji. A še preden se je omenjeni rok izrekel, so takratne jugoslovanske oblasti spoznale, da Slovenije ne bo mogoče zadržati v Jugoslaviji, zato so stekli pogovori o odhodu JLA s slovenskega ozemlja.

Umik je potekal prek Luke Koper. Zadnji vojak JLA jo je zapustil 25. oktobra ob 23.45. Kot zadnji je slovensko morje sicer zapustil trajekt Venus v prvih minutah 26. oktobra 1991.

Dan suverenosti kot državni praznik, ki sicer ni dela prost dan, praznujemo od leta 2015. Kot je bilo zapisano v predlogu za uvedbo praznika, je njegov namen poudariti in utrjevati pomen suverene države. 25. oktober namreč predstavlja dan, ko je Slovenija ne le pravno formalno, temveč tudi dejansko postala suverena država, na katero smo ponosni tudi danes, je pisalo.

Dan suverenosti je vsakih pet let vključen v koledar državnih proslav. Naslednjič bo kot tak obeležen leta 2026, ko bo njegovo organizacijo prevzel koordinacijski odbor za državne proslave in prireditve.

A. V.