Prvi maj: Od kje izvira praznik in kam se lahko odpravimo?

Gorjanci

Danes obeležujemo 1. maj, praznik dela. Gre za praznik, s katerim se spomnimo na priborjene pravice delavskega razreda in ga v Sloveniji kot edini državi v Evropski uniji praznujemo dva dni. Pa ste vedeli, od kje izvira ta praznik?

Gre za mednarodni praznik, s katerim se delavci po vsem svetu spominjajo nasilnega zatrtja delavskih protestov v Chicagu 1. maja 1886. Tamkajšnji delavci, ki so delali tudi po 16 ur na dan, so namreč zahtevali osemurni delovnik, ki pa jim ga delodajalci niso želeli zagotoviti. Zato so protestirali in se med drugim popadli tudi s policijo. V spopadu je bilo ubitih šest protestnikov.

Proteste je organizirala takratna ameriška Zveza strokovnih sindikatov, ki se je podobno kot sorodne sindikalne organizacije v Evropi borila za pravičnejše mezde in skrajšanje delovnika, saj so delali po 12, 14 in celo 16 ur na dan.

Zveza je zato organizirala množične delavske demonstracije po vsem ozemlju ZDA, ki so se začele 1. maja, zlasti v največjih mestih. Za geslo so si izbrali tri osmice, kar pomeni osem ur dela, osem ur počitka, osem ur kulture in zabave.

Čeprav je od takrat minilo že 132 let, so delavske pravice danes marsikje še grobo kršene, predvsem v državah, ki imajo pomanjkljivo zakonsko regulacijo. Gre zlasti za revnejše države, kjer prevladujejo diktatorski režimi ali kakšna druga oblika nedemokratičnega sistema.

Ob 1. maju bodo v Sloveniji potekali različni pohodi in zabavna druženja, ki bodo v znamenju boja za delavske pravice.

Kam se danes lahko odpravimo?

  • Ob 7. uri se bo začel pohod na Grmado (pri Ortneku), poimenovali so ga “Po nagelj in na prvomajski golaž”.
  • Ob 11. uri se bo začel pohod na tradicionalno prvomajsko srečanje na Komanci, start bo izpred gradu Žužemberk.
  • Ob 11. uri se bo začelo prvomajsko srečanje na Krašnjem Vrhu.
  • Ob 11. uri se bo začelo 37. prvomajsko srečanje na Debencu.
  • Ob 11. uri se bo začelo tradicionalno prvomajsko srečanje pri spominskem hramu na Javorovici. Pohod na prireditev se bo začel že ob 7. uri zjutraj, zbor bo pri spomeniku Gorenje Vrhpolje pri Šentjerneju.
  • Ob 12. uri pa bo na Miklavžu začetek tokrat že 19. prvomajskega sindikalnega tabora Zveze delavskih sindikatov Slovenije – Solidarnost. Številni udeleženci se bodo na Gorjance tradicionalno odpravili peš. Prireditev z zabavnim programom bo popestrila tudi šentjernejska konjenica.

M. R.