[FOTO] Pohod po Sejemski pešpoti med Žuniči in Vinico

Včeraj je v organizaciji Preloških muzikantov, Prostovoljnega gasilskega društva Zilje in Javnega zavoda Krajinski park Kolpa potekal tradicionalni pohod po Sejemski pešpoti.

Pot je speljana med Žuniči in Vinico (kjer je bilo nekoč znano lokalno sejmišče) v dveh različicah: ob Kolpi in v »hribovski« varianti. Tako, kot so jih nekoč uporabljali ljudje, če so se peš odpravili na sejem na Vinico, ki je potekal vsak drug ponedeljek.

Lani je pohod potekal iz Zilj na Vinico (kjer so Ziljani zaigrali prizor sejmarjenja), letos pa v nasprotno smer: iz Zilj ob Kolpi do Žuničev, preko Krtinjeka in Balkovcev nazaj v Zilje, kjer se je družabni dogodek nadaljeval s kresovanjem.

Pohodniki so imeli več postankov: v Grdunih v Centru za doživljanje biodiverzitete, kjer jih je poleg osvežilnih napitkov pričakala tudi razstava »V objemu reke in belih brez«, ter v Šokčevem dvoru v Žuničih, kjer je bil poleg tradicionalnega sprejema in ogleda muzeja ter razstav v rokodelskem centru možen tudi preizkus električnih koles. Javni zavod Krajinski park Kolpa namreč kot član LAS Dolenjske in Bele krajine sodeluje v projektu »Kolpa e-bike« – Alternativna mobilnost ob reki Kolpi, ki je delno sofinanciran s sredstvi Evropske unije – Evropski sklad za regionalni razvoj.

Danes, 1. maja, popoldne, pa lahko preizkusite vožnjo električnega kolesa tudi na Vinici – nekaj koles bo na voljo v gostišču pri Benetiču. Kmalu bo možen tudi stalen najem koles, ki lahko zelo olajšajo ogled Krajinskega parka Kolpa.

Ena od točk izdaje koles in polnilnih postaj bo tudi pri Benetiču na Vinici.

V nadaljevanju objavljamo nekaj fotografskih utrinkov z včerajšnjega tradicionalnega pohoda po Sejemski pešpoti, kot so nam jih poslali iz Javnega zavoda Krajinski park Kolpa.

C. R.