Protestni shod: Slovenija ne bo zverinjak

(vir: pixabay.com)

Sindikat kmetov Slovenije pripravlja velik protestni shod, ki bo danes v Velikih Laščah. Začel se bo ob 10. uri. Kmetom je namreč zaradi vse pogostejših napadov zveri na drobnico in večje pašne živali, kot so govedo in konji, dokončno prekipelo, zato so protest poimenovali Slovenija ne bo zverinjak.

Opozarjajo, da dosedanja opozorila o prepočasnem izvajanju zakona o interventnem odstrelu medveda in volka niso zalegla. Zahtevajo, da se volkove ohrani v ožjem območju Kočevskih gozdov, drugje na slovenskem podeželju pa nimajo kaj iskati, če želimo ohraniti slovensko podeželje obdelano, poseljeno in varno.

S shodom želijo predvsem doseči, da bi Vlada RS začela hitreje izvajati ukrepe. Številni tudi opozarjajo, da je protest v naši državi očitno edini način, če želiš kaj sporočiti vladi Marjana Šarca, ki do tega vprašanja izkazuje popolno ignoranco.

Na visoko populacijo zveri pri nas, še posebej volka, kmetje opozarjajo že dlje časa. Maja so o tem na predlog Slovenske demokratske stranke razpravljali tudi v okviru parlamentarnega odbora za kmetijstvo.

Predlagali so konkretne sklepe, po katerih se bi stanje lahko izboljšalo, vendar vladajoča koalicija tega ni podprla.

Stanje se je zgolj poslabševalo, v zadnjih dneh in tednih smo priča številnim napadom volka na drobnico, govedo in ostale domače živali, ki kmetom predstavljajo pomemben vir preživetja.

Kmetje zato vlado pozivajo, naj nemudoma ukrepa, saj interventni zakon, ki je bil sprejet, ne zadostuje in bodo potrebni nadaljnji koraki. Pričakujejo tudi, da bo Agencija RS za okolje in prostor po hitrem postopku in brez omejitev izdala odločbe za izredni odstrel volkov na vseh območjih, kjer prihaja do napadov.

Volk je zaščiten, v 22 letih iz narave odvzetih 143 volkov – povprečno 6 do 7 letno

Volk je v Sloveniji popolnoma zaščiten od leta 1993, v zadnjih letih pa se je njihovo število začelo povečevati, širijo se tudi prostorsko. Glede na zakon o zaščiti pa je volka prepovedano poškodovati, vznemirjati, loviti, zastrupiti ali si ga prilastiti. Legalni lov na volka se v državi ni izvajal od leta 1991, ko ga je popolnoma zavarovala lovska zveza, do leta 1999, ko se je v populacijo znova začelo posegati.

Iz narave je bilo od leta 1996 do 2018 skupno odvzetih 143 volkov, od tega je bilo 67 volkov odstreljenih po odločbah (od leta 1999), 33 volkov je bilo odstreljenih izredno in 8 nezakonito, 35 pa so bile izgube iz drugih vzrokov, npr. povoz.

Od oktobra 2018 do 31. maja 2019 so bili iz narave odvzeti štirje volki, od tega so lovci odstrelili enega, trije pa predstavljajo izgube iz drugih vzrokov.

Medtem ko je Arso letos izdal tri dovoljenja za odstrel volkov, in sicer skupno za šest osebkov, je lovcem uspelo odstreliti enega. Trenutno je veljavno dovoljenje za odstrel enega volka na območju občin Bohinj, Železniki, Cerkno in Gorenja vas – Poljane, Arso pa obravnava še prošnjo za odstrel volka na območju občin Kobarid in Bovec.

Po oceni Zavoda za gozdove je pri nas 14 tropov volkov, od tega:

  • 6 vitalnih (Gotenica, Menišija, Rog, Trnovski gozd, Snežnik sever, Snežnik jug);
  • 5 v nastajanju (Iška, Slavnik, Kozarišče, Suha krajina in Poljanska gora);
  • 2 sta zaradi smrti alfa osebka v razpadanju (Vremščica, Javorniki);
  • 1 trop pa ima najverjetneje večji del teritorija na Hrvaškem.

Po ocenah ministrstva za okolje in prostor naj bi bilo v državi med 88 in 100 volkov. Kmetje pa navajajo, da je številka zagotovo bistveno večja.

Za primerjavo: Po oceni Zavoda za gozdove je bilo v sezoni 2010/2011 pri nas 39 volkov, nato se je populacija začela večati, v sezoni 2015/2016 je bila številčnost volkov ocenjena na 52, letos je to že okoli 100.

Vse to pokaže, da so se volkovi v zadnjih letih, ko se njihov odstrel ni izvajal, prenamnožili, letos pa prihaja tudi do vse pogostejših napadov na rejne živali. Zadnji znani napad se je zgodil včeraj ponoči v Davči (Železniki), kjer je trop volkov raztrgal mladega bika.

Pred tem so znani napadi v Željnah pri Kočevju, kjer so umorili več kot 20 ovac. Napad je bil tako silovit, da so domači psi, ki so bili z ovcami v visoki ograji, zaščiteni z električnim pastirjem, dobesedno pobegnili.

Po interventnem zakonu, ki ga je vlada pripravila, ker se odstrel zveri – tako volka kot medveda – po odločitvi upravnega sodišča ne izvaja, je sicer predviden odvzem 11 volkov.

Po zakonu je predviden odvzem treh volkov na kočevsko-belokranjskem in novomeškem lovskem upravljalskem območju, treh na notranjskem in treh na zahodno visokem kraškem območju ter dveh na primorskem lovskem upravljalskem območju.

Zaradi varovanja strukture volkov na osrednjem območju življenjskega prostora volka v loviščih s posebnim namenom Medved, Žitna Gora, Snežnik, Kočevska Reka, Jelen in Ljubljanski vrh odstrel ni bil predviden. V lovišču Jelen pa je dovoljen odvzem osebkov v tropu, ki so križanci med volkom in domačim psom.

Pred letom 2009 so bile škode na velikih pašnih živalih zelo redke, nato so se začele povečevati. Do konca maja 2019 so zabeležili 35 škodnih primerov, ko so volkovi pokončali ali poškodovali večje pašne živali, kar je več kot kadarkoli poprej v enakem obdobju.

C. R.